Τα παιδιά υποφέρουν λόγω έλλειψης παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, προειδοποιούν ΜΚΟ του Ηνωμένου Βασιλείου
Freepik.com

Τα παιδιά υποφέρουν λόγω έλλειψης παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, προειδοποιούν ΜΚΟ του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα παιδιά και οι νέοι υφίστανται σημαντικό πλήγμα στην υγεία και την ευημερία τους καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρνούνται να δώσουν προτεραιότητα στην ανάγκη για παιχνίδι στην ύπαιθρο, ανέφεραν φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς οι βουλευτές ξεκινούν μια έρευνα για το πώς ο καλύτερος σχεδιασμός θα μπορούσε να βελτιώσει την ευημερία των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είπαν ότι απαιτείται επείγουσα αλλαγή.

Η Alice Ferguson, από τη ΜΚΟ Playing Out, είπε: «Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι ζωές των παιδιών έχουν γίνει απίστευτα περιορισμένες, σε εσωτερικούς χώρους, απομονωμένες και ανενεργές, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή την τάση και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την ευημερία των παιδιών κάνοντας τους δρόμους πιο ασφαλείς και τις γειτονιές πιο φιλικές προς τα παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω και να παίζουν καθημερινά».

Πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, έχουν σχετικές εθνικές πολιτικές ή καθοδήγηση για να διασφαλίσουν ότι οι πόλεις είναι πιο φιλικές προς τα παιδιά, λένε οι οργανώσεις. Σε δημοτικό επίπεδο, οι πόλεις Βαρκελώνη, Φράιμπουργκ, Γάνδη, Παρίσι, Ποντεβέδρα, Ρότερνταμ και Τίρανα, μεταξύ άλλων, έχουν προωθήσει φιλόδοξα προγράμματα.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είπαν ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων βρισκόταν σε σοβαρή, μακροπρόθεσμη πτώση, κάτι που επιδεινώθηκε σημαντικά από τη φτώχεια.

Η συμμαχία, ο οποίος περιλαμβάνει Playing Out, Save the Children UK και Wildlife and Countryside Link, είπε ότι τα παιδιά ήθελαν να είναι έξω και να είναι δραστήρια, παίζοντας με φίλους και περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο στο σχολείο. Αλλά αντιμετώπισαν εμπόδια για να μπορέσουν να το κάνουν.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας ανέφερε σε έκθεσή του πέρυσι ότι η υγεία των παιδιών στις πιο μειονεκτούσες κοινότητες παρουσίαζε «μια τρομακτική εικόνα».

«Οι παιδίατροι δεν μπορούν να είναι πιο σαφείς σε αυτό το σημείο. Η υγεία των παιδιών βρίσκεται σε κρίση και οι ανεξέλεγκτες ανισότητες στον τομέα της υγείας δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν», ανέφερε το RCP.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν: «Για δεκαετίες, η δημόσια πολιτική στην Αγγλία απέτυχε να δημιουργήσει χώρους που να υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών.

«Οι γειτονιές που κυριαρχούν στην κίνηση, οι χαμηλής ποιότητας διαρρυθμίσεις κατοικιών, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και οι κακοσχεδιασμένες κατοικίες, μαζί με την έλλειψη πάρκων και χώρων πρασίνου και άλλων προσβάσιμων φυσικών χώρων υψηλής ποιότητας, έχουν βλάψει την υγεία των παιδιών και έχουν υπονομεύσει την ποιότητα ζωής τους.

«Η οικονομική στέρηση και η φυλετική ανισότητα είναι και οι δύο σημαντικοί πρόσθετοι παράγοντες που επιδεινώνουν την έλλειψη πρόσβασης των παιδιών σε υπαίθριο παιχνίδι, σωματική δραστηριότητα και χώρο πρασίνου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι τα κορίτσια περνούν λιγότερο χρόνο έξω παίζοντας από τα αγόρια».

Πολιτικές όπως «όχι περιοχές για παιχνίδια με μπάλα» περιόριζαν περαιτέρω τα παιδιά από την πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους παιχνιδιού, είπαν.

Πηγή: The Guardian

Δείτε επίσης: Δύο σημάδια πως έχετε Η1Ν1 κι όχι απλή γρίπη

Loading

Play