«Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ (PCR)», δηλώνει Βρετανός επιστήμονας
Όσο η επιστημονική κοινότητα πασχίζει να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της παραλλαγής «Όμικρον» που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, Νοτιοφρικανοί και Βρετανοί γιατροί εντόπισαν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα άλλα στελέχη κορονοϊού, στο πλαίσιο μελετών της υγείας ασθενών που μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος.
Όπως γράφει η βρετανική «Express», τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής «Όμικρον» μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά από τις άλλες παραλλαγές της κορονοιού.
Μόλις οι γιατροί της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μία νέα παραλλαγή του κορονοιού διαφορετική από τις άλλες, οι κυβερνήσεις κινητοποιήθηκαν άμεσα, με τους επιστήμονες να εστιάζουν την προσοχή τους στη γενετική αλληλουχία της νέας παραλλαγής, που σε πολλές χώρες τείνει να γίνει η κυρίαρχη.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που καταγράφουν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Όμικρον», έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:
1.Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
2.Ξηρός βήχας
3.Απίστευτη κούραση
4.Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
5.Νυχτερινές εφιδρώσεις
Η καθηγήτρια Αντζελίκ Κόετζι, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής, που ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εντόπισαν το στέλεχος «Όμικρον» στη χώρα της, υποστήριξε οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Βρετανός γιατρός Γκάρι Μπάρτλετ επισημαίνοντας ότι, ο ασθενής που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, αισθάνεται ότι στο λαιμό του έχει κάτι σαν γρατσουνιές.
Επιπλέον, η επίμονη κούραση, οι μυϊκοί πόνοι, ακόμη και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, θα μπορούσαν όλα να σημάνουν μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον», όπως εξηγεί.
«Αρχικά τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή «Όμικρον», μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα». Η «’Ομικρον» μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τα γνωστά συνήθη συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, πυρετό, επίμονο βήχα (βήχας για περισσότερο από μισή ημέρα) πονοκέφαλο και πόνο στην κατάποση όπως επίσης ανοσμία και αγευσία», υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.
«Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ενδεικτικά για την «Όμικρον» περιλαμβάνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές σε αντίθεση με τον πονόλαιμο (που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς που νοσούν από άλλες παραλλαγές του κορωνοιού) ξηρό επίμονο βήχα, υπερβολική κούραση και κόπωση, μυϊκούς πόνους και νυχτερινές εφιδρώσεις», προσθέτει.
Τονίζει επίσης ότι, αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα και μοναδικά συμπτώματα των ασθενών. «Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ (PCR)», όπως επισημαίνει.
Δείτε επίσης: Δανία: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον το τελευταίο 24ωρο
- Φάμελλος: Η αλληλεγγύη ως θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας
- Επαναστατική πατάτα υπόσχεται αντοχή στους καύσωνες και διατροφική ασφάλεια
- Εορταστική μουσική εκδήλωση με πλήθος κόσμου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Θριαμβευτική εμφάνιση του Ντιμπάλα
- Παραίτηση του Παπαδόπουλου από την Παναχαϊκή