Tέλος τα μπάρ και οι δημόσιες υπηρεσίες για τους ανεμβολίαστους σε Τσεχία και Σλοβακία

Tην είσοδο ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες απαγόρευσαν η Τσεχία και η Σλοβακία, μετά από αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που γέμισαν τις ΜΕΘ των νοσοκομείων τους , με τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά να αφορούν μη ανοσοποιημένους πολίτες.

Οι δύο γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης θέσπισαν τα νέα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, ακολουθώντας την Αυστρία που πρώτη όρισε περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους αλλά επέβαλε πλήρες lockdown από σήμερα.

Η τσεχική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατιώτες για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που υφίστανται πιέσεις και συνολικά νοσηλεύουν πάνω από 700 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αργότερα σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορεί να δώσει εντολή σε φοιτητές ιατρικής να βοηθήσουν το υγειονομικό προσωπικό.

Τα νέα μέτρα στην Τσεχία θα επιτρέπουν μόνο σε έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από κορονοϊό εντός του τελευταίου εξαμήνου να επισκέπτονται εστιατόρια, ξενοδοχεία, υπηρεσίες ή δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αθλητικοί αγώνες.

Εκπρόσωποι των γιατρών είπαν ότι οι ενέργειες αυτές έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και υιοθετούνται με μεγάλη καθυστέρηση. «Ως Ιατρικό Επιμελητήριο, ζητούμε την άμεση εφαρμογή μέτρων που έχουν γίνει γνωστά ως lockdown», δήλωσε ο επικεφαλής του επιμελητηρίου Μίλαν Κούμπεκ στην τσεχική τηλεόραση.

«Ζητούμε την άμεση εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, τους εργαζομένους στις κοινωνικές υπηρεσίες και το συστήνουμε και για την εκπαίδευση».

Στην Τσεχία, η νέα αύξηση καταγράφεται ενώ η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ύστερα από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είπε ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας στην εκ νέου επιβολή πλήρους lockdown. Η εισερχόμενη κυβέρνηση έχει επίσης καταφερθεί κατά των lockdowns, και ειδικά το κλείσιμο των σχολείων.

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση κατά της όποιας μορφής lockdown έξω από το Κάστρο της Πράγας.

Σε μεγάλα τμήματα της Σλοβακίας, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε εστιατόρια να σταματήσουν να σερβίρουν καθήμενους πελάτες και να προσφέρουν μόνο γεύματα σε πακέτο, ενώ παράλληλα περιόρισε την πρόσβαση ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες.

Με το να επικεντρώνονται οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, οι κυβερνήσεις Τσεχίας και Σλοβακίας ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, που υστερούν του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου περίπου το 70% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η Σλοβακία έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με 46,8%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC), ενώ το 60% των Τσέχων έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου.

Δείτε επίσης: Ν. Ζηλανδία: Άρση lockdown στο Όκλαντ τον Δεκέμβριο – Εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr