Θεσσαλονίκη: Δυνατότητες κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού, πριν την έναρξη της θεραπείας ογκολογικών ασθενών

Θεσσαλονίκη: Δυνατότητες κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού, πριν την έναρξη της θεραπείας ογκολογικών ασθενών

Τις δυνατότητες κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού ογκολογικών ασθενών, προτού αυτοί ξεκινήσουν τη θεραπεία τους, και με στόχο τη χρήση του υλικού αυτού μελλοντικά, για την απόκτηση παιδιών, παρουσίασε ο Βασίλης Ταρλατζής, ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής FIVI, κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας της Μονάδας που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Όπως ανέφερε ο κ. Ταρλατζής, το πρόβλημα στις περιπτώσεις των ογκολογικών ασθενών «είναι ότι τα χημειοθεραπευτικά και η ακτινοβολία που χρειάζονται, ή ο συνδυασμός και των δύο επηρεάζουν δυσμενώς τη γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών δεδομένου ότι προκαλούν βλάβες στα γεννητικά κύτταρα στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια». Τα καλά, ωστόσο, νέα είναι ότι «σήμερα, χάρη στις μεγάλες προόδους της ογκολογίας αλλά και των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι ογκολόγοι, οι χειρουργοί, οι παθολόγοι κλπ, αντιμετωπίζεται επιτυχώς ο μεγαλύτερος αριθμός ογκολογικών περιπτώσεων και εξασφαλίζεται ένα πολύ ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης για τους ασθενείς αυτούς».

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν πια να φυλάξουν το γενετικό τους υλικό πριν υποβληθούν στις θεραπείες. Συγκεκριμένα για κοπέλες προεφηβικής ηλικίας μπορεί να συντηρηθεί ωοθηκικός ιστός, για αγόρια προεφηβικής ηλικίας ορχικός ιστός και για γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας ωάρια ή και γονιμοποιημένα ωάρια με το σπέρμα των συντρόφων ή συζύγων τους. «Στο εργαστήριο υπήρξε μια πολύ μεγάλη πρόοδος: η μέθοδος που ονομάζεται υαλοποίηση, που επιτρέπει την κρυοσυντήρηση είτε των μη γονιμοποιημένων είτε των γονιμοποιημένων ωαρίων με πολύ αυξημένα ποσοστά επιβίωσης μετά την απόψυξη. Ήδη οι εμβρυολόγοι μας έδειξαν ότι στο εργαστήριο, εδώ στη μονάδα, το ποσοστό επιβίωσης είναι 86% και επίσης αντίστοιχα υπάρχει και πολύ υψηλό ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης» προσέθεσε ο κ. Ταρλατζής, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των γιατρών από διαφορετικές ειδικότητες.

Η μέθοδος ήδη εφαρμόζεται

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπάς, γυναικολόγος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης Fivi, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα και εφαρμόζεται και στη Μονάδα Fivi και υπογράμμισε ότι με την αύξηση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών αλλά και του προσδώκιμου επιβίωσης και του ποσοστού ίασης σε αυτούς τους ασθενείς, αυξάνεται και η ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την επιλογή να διατηρήσουν το γενετικό τους υλικό και την ελπίδα να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί στο μέλλον. «Η εμπειρία μας, οι εγκαταστάσεις της Fivi και η υποδομή της μονάδας εξασφαλίζουν ότι ένας ασθενής θα έρθει να κρυοσυντηρήσει γενετικό υλικό με απόλυτη ασφάλεια και με πολλές προοπτικές επιτυχίας όταν θα μπει στη διαδικασία να το χρησιμοποιήσει» σημείωσε η Κλινική εμβρυολόγος της μονάδας, Ελισάβετ Χατζηιωάννου.

«Η παλιά νοοτροπία έχεις καρκίνο πεθαίνεις, έχει αλλάξει»

Εξάλλου, ο γυναικολόγος Δημήτρης Τσολακίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και αποκλειστικός συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού, τόνισε ότι «η παλιά νοοτροπία έχεις καρκίνο πεθαίνεις, έχει αλλάξει» και επισήμανε ότι τα νεοπλάσματα διαγνώσκονται πλέον σε πολύ αρχικά στάδια με αποτέλεσμα να μπορούν οι ασθενείς να υποβληθούν σε διάφορες θεραπείες και μεταγενέστερα να τεκνοποιήσουν χάρη στις διάφορες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Διαβαλκανικό: Δωρεάν πρόσβαση καρκινοπαθών σε ερευνητικό φάρμακο

Loading