Θεσσαλονίκη: Η χειρουργική ογκολογία προσπαθεί να περάσει τις «κόκκινες γραμμές», στοχεύοντας στην αύξηση επιβίωσης και ανακούφισης των ασθενών με καρκίνο

Οι νέες γνώσεις, οι νέες επιστημονικές εμπειρίες, τα νέα φάρμακα και η νέα τεχνολογία αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Παραμένει, όμως, ακόμη ένα ποσοστό ασθενών, που έχει υποβληθεί ήδη στις καθιερωμένες θεραπείες τόσο από πλευράς της χειρουργικής όσο και της ογκολογίας, και βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» της επόμενης επιλογής. Η χειρουργική ογκολογία θα προσπαθήσει να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» των καθιερωμένων κατευθυντήριων οδηγιών, με στόχο την αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών και την ανακούφισή τους από τα καρκινικά συμπτώματα. 

propoli

   «Η χειρουργική μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα αντιμετώπισε τα νεοπλάσματα με ακρωτηριαστικές και ριζικές επεμβάσεις, με υψηλό ποσοστό θνητότητας και νοσηρότητας. Τις τρεις τελευταίες 10ετίες, όροι όπως “εμβρυολογικά πλάνα”, “ριζικοί εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμού”, “ελεύθερα όρια εκτομής” οδήγησε με σταθερά βήματα στην ογκολογική γνώση των χειρουργών, αφού η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των φαρμάκων και η καθιέρωση των ογκολογικών συμβουλίων τους ανάγκασε εκτός της επιθετικότητας των χειρισμών να εντάξουν στη τεχνική τους και γνώσεις μοριακής βιολογίας, γνώσεις φαρμακολογίας καθώς επίσης και να γίνουν πιο επιλεκτικοί στο timing της απόφασης για την εκτέλεση της βέλτιστης ογκολογικής επέμβασης. Παραμένει ακόμα ένα ποσοστό ασθενών που η χειρουργική ογκολογία θα προσπαθήσει να περάσει την “κόκκινη γραμμή” των ενδείξεων και κατευθυντηρίων οδηγιών, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την ανακούφιση από συμπτώματα που επηρεάζουν τη ζωή. Παράλληλα αναπτύχθηκαν τεχνικής τοπικο-περιοχικών θεραπειών», επισημαίνει ο χειρουργός – ογκολόγος, διευθυντής της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής και Χειρουργικής Ογκολογίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ιωάννης Σπηλιώτης, με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου, με θέμα «Η Χειρουργική Ογκολογία …εκτός ορίων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 & 26 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Διαβαλκανικού.

   Στόχος του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η συγκέντρωση και η ανταλλαγή των πληροφοριών, που θα βοηθήσουν τη διάδοση εξειδικευμένων γνώσεων προς όφελος των ασθενών.

   Στο συνέδριο θα γίνει παρουσίαση μελετών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, καθώς και επεμβατικών τεχνικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων της χειρουργικής ογκολογίας, παθολογίας, ογκολογίας και ακτινοθεραπείας, ενώ θα συζητηθεί και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων επιλογής ασθενών με καρκίνο, που μετέχουν στις νέες θεραπείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στην Περιφερειακή Οδό εντοπίστηκε το ΙΧ που φέρεται να εμπλέκεται στην παράσυρση πεζής

Loading