«Ημερησίως στη Θεσσαλονίκη δουλεύουν 20 -21 ασθενοφόρα. Ιδανικά όμως θα έπρεπε να έχουμε 26 έτσι ώστε να πούμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πιο άμεσα στα περιστατικά» υπογράμμισε η διασώστρια.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης
Διασώστρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης μίλησε στην politic για τις ελλείψεις που υπάρχουν στον κλάδο ωστόσο στάθηκε και στην κατάχρηση του 166 από τους πολίτες.
«Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στον τομέα του προσωπικού είναι μια μεγάλη πληγή. Τα τελευταία 20 χρόνια με τις προκηρύξεις που βγαίνουν ανά διαστήματα, η Θεσσαλονίκη στο σύνολο έχει πάρει 59 άτομα. Η υπηρεσία όπως καταλαβαίνετε δε μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της» ανέφερε αρχικά.
«Οι προκηρύξεις που βγαίνουν είναι πάρα πολύ λίγες και σε μεγάλα διαστήματα χρόνων. Υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και τα κενά αυτά δεν αναπληρώνονται. Τα τελευταία χρόνια το ΕΚΑΒ έχει πάρει το επικουρικό προσωπικό κυρίως για τον κορονοϊό. Από τη στιγμή όμως που η πανδημία άρχισε να φθίνει, το προσωπικό άρχισε να καλύπτει κι άλλες πολύ σοβαρές ανάγκες. Στο επικουρικό προσωπικό όμως υπάρχει μια αβεβαιότητα για το αν θα μείνουν ή όχι» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση όταν προκύψει μια βλάβη στα ασθενοφόρα»
Σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα ασθενοφόρα, η διασώστρια τόνισε ότι το καλοκαίρι πολλές φορές κυκλοφορούν 17 οχήματα, αριθμός ο οποίος είναι πολύ μικρός.
«Όταν προκύψει μια οποιαδήποτε βλάβη, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση κυρίως στο γραφειοκρατικό κομμάτι. Μπορεί δηλαδή να αργήσουν τα κονδύλια για την επισκευή ή τα ανταλλακτικά, ή να αργήσει να πάρει έγκριση με αποτέλεσμα να μη μπορεί να βγει σε κίνηση, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ασθενοφόρα τα οποία είναι πολύ παλιά. Τα τελευταία ασθενοφόρα που παραλάβαμε ήρθαν τον Οκτώβριο μετά από δωρεά, και τα προηγούμενα ήταν 20ετίας.
Ημερησίως στη Θεσσαλονίκη δουλεύουν 20 -21 ασθενοφόρα. Ιδανικά όμως θα έπρεπε να έχουμε 26 έτσι ώστε να πούμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πιο άμεσα στα περιστατικά.
Το καλοκαίρι όμως με τις άδειες, υπάρχουν φορές που είμαστε με 17 ασθενοφόρα, ένας αριθμός ο οποίος είναι πολύ μικρός».
«Καλούν το 166 για μια απλή περίπτωση»
Πολύ σημαντικό θέμα είναι κι αυτό της κακής χρήσης του 166 που γίνεται από τους πολίτες, αφού ουκ ολίγες φορές καλούν το 166 για ασήμαντο λόγο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερο ασθενοφόρο για σοβαρές περιπτώσεις.
«Ο πολίτης δεν ξέρει πότε πρέπει να καλέσει το 166 και γιατί. Μπορεί δηλαδή για μια πολύ απλή περίπτωση όπως ένα κοιλιακό άλγος να καλέσει ασθενοφόρο ενώ μπορεί να τον πάει ένας δικός του άνθρωπος. Ο κόσμος έχει σχηματίσει λανθασμένα την εντύπωση ότι αν πάει στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο θα εξυπηρετηθεί αμέσως, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Το περιστατικό μπορεί να πάει άμεσα στο νοσοκομείο αλλά είναι θέμα διαλογής το αν θα εξυπηρετηθεί άμεσα ή όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασθενοφόρο αν προκύψει κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό. Έχει τύχει να είναι σε κίνηση ασθενοφόρα για ασήμαντες περιπτώσεις και γι’ αυτό να μην υπάρχει ελεύθερο όχημα για ένα σοβαρό περιστατικό».
«Αποδυναμώνεται η Θεσσαλονίκη επειδή πηγαίνουμε στη Χαλκιδική»
Αναφερόμενη στο θέμα της Χαλκιδικής το οποίο είναι στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες είπε:
«Η Χαλκιδική είναι ένα κομμάτι το οποίο καλύπτεται από τη Θεσσαλονίκη επειδή η δουλειά που έχει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εποχιακή. Στο τρίτο πόδι για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας το οποίο έχει ένα ασθενοφόρο που πολλές φορές δε στελεχώνεται από πολλά άτομα. Εκ των πραγμάτων δηλαδή ένα ασθενοφόρο δε μπορεί να καλύψει τη δουλειά που υπάρχει ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγαίνουμε εμείς πράγμα που σημαίνει ότι αποδυναμώνεται η Θεσσαλονίκη για να καλύψουμε την περιοχή».
«Αν οι επικουρικοί δε γίνουμε οργανικοί και πάρουμε τις άδειές μας, θα καταρρεύσει το ΕΚΑΒ»
Στον «αέρα» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι επικουρικοί υπάλληλοι αφού δε γνωρίζουν αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί, η διασώστρια τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουν όλοι τις άδειές τους, με αποτέλεσμα να παραλύσει από ένα χρονικό διάστημα και μετά το ΕΚΑΒ.
«Εμείς οι επικουρικοί υπάλληλοι, δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα για το τι θα γίνει στο μέλλον με τη σύμβασή μας. Το επικουρικό προσωπικό τα προηγούμενα χρόνια δεν έπαιρνε άδειες λόγω της πανδημίας. Αν όλοι εμείς δεν γίνουμε οργανικοί και πάρουμε τις άδειές μας, από τον Αύγουστο και μετά θα καταρρεύσει το ΕΚΑΒ».
Δείτε επίσης: Δραματική η κατάσταση στη Χαλκιδική: Πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για 100.000 κατοίκους