Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση ετήσιου απολογισμού Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” – Τι ανέφεραν Καλαφάτης και Πατουλίδου

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση ετήσιου απολογισμού Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” – Τι ανέφεραν Καλαφάτης και Πατουλίδου

Δύο βασικά διαχρονικά προβλήματα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, επιλύθηκαν το 2020, μετά από πολλά χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας.

Η λύση ήρθε μέσα από την προκήρυξη 16 θέσεων γιατρών και την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από 38 σε 44 εκατομμύρια, καλύπτοντας για πρώτη φορά σχεδόν το 100% της μισθοδοσίας.

Αυτά υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Εμμανουλίδης κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ότι αυτή η πολύ θετική εξέλιξη μετριάζει, αλλά δεν λύνει κάποια άλλα διαχρονικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, όπως είναι η έλλειψη κυρίως ιατρικού προσωπικού, αλλά και το θέμα των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο, τα οποία στις 31/12/2020 ανήλθαν στα 397.993.499 ευρώ, δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητας και ανεξόφλητες οφειλές προς τους προμηθευτές ύψους 41.620.131 ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου στις 31/12/2020 είχαν διαμορφωθεί στα 18.567.445 ευρώ ενώ στις 31/12/2020 υπήρξε επιχορήγηση ύψους 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, το 2020 η πορεία του ιατρικού προσωπικού ήταν φθίνουσα, συγκριτικά με το 2019, καθώς από 551 μειώθηκε σε 541.

Βέβαια, σημειώθηκε αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού από 786 σε 910 και του διοικητικού και λοιπού προσωπικού από 370 σε 389.

Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου 42% είναι ειδικευόμενοι, 25% ιδιωτικού δικαίου, 13% επικουρικοί, 12% πανεπιστημιακοί, 4% δημοσίου δικαίου και 4% πανεπιστημιακοί υπότροφοι.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις που δημιουργούνται με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Η διάρθρωση του επικουρικού προσωπικού επιβεβαιώνει την προσπάθεια αυτή. Το κομμάτι των επικουρικών στη διάρθρωση του ιατρικού προσωπικού είναι 13%, όμως σε πολλές ειδικότητες παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος, είτε γιατί δεν υπάρχουν γιατροί, είτε γιατί είναι λίγοι και μπορούν να επιλέξουν πολλαπλά. Επίσης, ένα πρόσθετο ζήτημα δημιουργείται από την αδυναμία του Πανεπιστημίου να επανδρώσει επαρκώς με ιατρικό προσωπικό στις Πανεπιστημιακές κλινικές. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για πρόσθετες στοχευμένες προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις που θα αναγκάσουν το Νοσοκομείο να μην μπορεί να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Ενδεικτικά αναφέρω άμεση προκήρυξη των 6 νεοσυσταθέντων θέσεων ΜΕΘ, άμεση σύσταση και προκήρυξη των 3 θέσεων ΜΕΝ και άμεση προκήρυξη των υπολοίπων 5 θέσεων ΤΕΠ» υπογράμμισε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών του Νοσοκομείου, τόνισε ότι το 2020 διαμορφώθηκε στα 82.175.907 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 13,11%, έναντι του 2019, πράγμα που αποδίδεται στο δραστικό περιορισμό της δραστηριότητας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν.

«Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου εμφανίζει τελικά κέρδη στα αποτελέσματά του παρά τη μείωση της δραστηριότητας. Στη διαμόρφωση του θετικού αποτελέσματος συμβάλλουν εκτός των τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων και ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής clawback με τις φαρμακευτικές εταιρείες» συμπλήρωσε ο Γενικός Διευθυντής του “Παπαγεωργίου”.

Ο υπουργός Εσωτερικών/Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι η πανδημία επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες στο ΕΣΥ και επέβαλε έκτακτες δράσεις.

«Δόθηκε έμφαση στις ΜΕΘ οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν. Έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις υγειονομικών που σε ένα βαθμό θα μονιμοποιηθούν μέσα στο χρόνο. Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες προμήθειες μέσων και υλικών άμεσης ανάγκης. Δημιουργήθηκαν 500 κινητές μονάδες υγείας που παρέχουν υποστήριξη στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επόμενο βήμα η αναμόρφωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας ροντίδας με διττό στόχο. Αφενός την αμεσότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας αφετέρου την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Την επόμενη μέρα όμως θα χρειαστούμε νέες δράσεις, νέες πρακτικές με πράσινο αποτύπωμα. Κι εδώ το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δίνει δυναμικό ‘’παρών”. Είναι έτοιμο να ενταχθεί στο πρόγραμμα Εξοικονομώ στο ΕΣΥ και θα μας βρει συμπαραστάτες όπως ακριβώς έγινε με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτέλεσε και αποτελεί και σήμερα ένα υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της κρίσης καθώς κατάφερε να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλο αυτό το διάστημα αναπτύχθηκαν περισσότερες από 240 κλίνες για νοσηλεία Covid, 43 κλίνες ΜΕΘ ότι ο αριθμός των νοσηλευθέντων το 2020 ανήλθε στις 1439 νοσηλείες ενώ 148 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ.

«Το Νοσοκομείο διατήρησε το πολυδιάστατο ρόλο του εξυπηρετώντας χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις. Η φροντίδα των ογκολογικών ασθενών παρέμεινε αδιατάρακτη καθώς πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 78.000 χημειοθεραπείες. Αυτό καταδεικνύει ότι το Νοσοκομείο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών, τόσο της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων νομών κρατώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο φροντίδας που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του Νοσοκομείου» υποστήριξε ο κ. Κωτσιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.

Τέλος, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις εξωστρέφειας. προσβλέποντας ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα αποτελέσει το πρότυπο από το οποίο θα μεταλαμπαδευτούν οι καλές πρακτικές και σε άλλα νοσοκομεία

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με επενδύσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του αλλά και με αναβάθμιση των υποδομών και την αντικατάσταση μηχανημάτων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Δείτε επίσης: Στέλλα Κυριακίδου για έγκριση εμβολίου Pfizer/BioNtech σε παιδιά 12-15 ετών: “Απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play