Θεσσαλονίκη: Σημαντική ημερίδα για τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών

Σημαντική ημερίδα θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη την προσεχή Κυριακή (28/5) με θέμα την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκηδόνας.

propoli

Ομιλήτρια θα είναι η Δήμητρα Ζαχαρούδη, η οποία είναι συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του Περιφερειακού Γραφείου ΕΟΜ (Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων).

Πως να γίνει δότης μυελού των οστών

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Εάν είσαι μεταξύ 18-45 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Κάθε 5 λεπτά παγκοσμίως, ένας συνάνθρωπος μας, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, μαθαίνει ότι πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου όπως η λευχαιμία. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί την μοναδική θεραπευτική επιλογή.

Η διαδικασία εγγραφής για τους νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι πολύ απλή. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγο σάλιο σε μία μπατονέτα.

Στη συνέχεια, το δείγμα αυτό θα μπει στην παγκόσμια τράπεζα δοτών, έτσι ώστε αν υπάρξει ταύτιση με οποιοδήποτε ασθενή στον κόσμο θα κληθείτε να βοηθήσετε.

Δυστυχώς οι πιθανότητες ταύτισης είναι πολύ μικρές. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αυξήσουμε τους εθελοντές μας, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για κάθε ασθενή. Ακολούθως εάν ο εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός και συμφωνήσει να προχωρήσει, η διαδικασία είναι πλέον πολύ απλή.

Πλέον η συλλογή μπορεί να γίνει από το αίμα και άρα δε χρειάζεται χειρουργείο, δε γίνεται αναισθησία και ο δότης μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι του.

Κινητοποιούμε τα κύτταρα που χρειαζόμαστε, αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, στην κυκλοφορία του αίματος του δότη και στη συνέχεια προχωρούμε σε λευκαφαίρεση. Η λευκαφαίρεση είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα προαναφερόμενα κύτταρα διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που συνδέεται με το δότη με δύο φλέβες στους αγκώνες.

Το αίμα αναρροφάται από το μηχάνημα με συνεχόμενο τρόπο, φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα κύτταρα που χρειάζονται, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει πίσω στον δότη. Με απλά λόγια, συλλέγουμε αίμα από το ένα χέρι του δότη, κρατάμε τα κύτταρα που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια το αίμα επιστρέφει από το άλλο χέρι στο δότη.

Δείτε επίσης: Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονης Χατίς Τζαφέρ στη Δάφνη

Loading