Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία που κάνει η Κέιτ Μίντλετον

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία που κάνει η Κέιτ Μίντλετον

Γνωστή και ως επικουρική θεραπεία, η προληπτική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί η πιθανότητα ο καρκίνος να επανέλθει και να εξαπλωθεί.

Η Κέιτ Μίντλετον με ένα βίντεο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκάλυψε πως έχει καρκίνο, με την παγκόσμια κοινότητα να σοκάρεται και τις θεωρίες συνομωσίας για την κατάσταση της υγείας της να αυξάνονται.

Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας, όπως είπε βρίσκεται σε “προληπτική χημειοθεραπεία” με την πάθησή της να αποκαλύπτεται μετά από χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε στον Ιανουάριο.

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, εξηγεί: «Ακόμη και μετά την επιτυχή αφαίρεση όλου του ορατού καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν κρυμμένα στο σώμα και να μην μπορούν να ανιχνευθούν με τις τρέχουσες εξετάσεις.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η γνωστή ως επικουρική θεραπεία αφορά μεγάλη ποικιλία φαρμάκων (συνήθως τα ίδια για τη θεραπεία ενεργού ή προχωρημένου καρκίνου) για πολλούς διαφορετικούς τύπους της νόσου.

Ο Andrew Beggs, Ανώτερος Κλινικός Συνεργάτης και Σύμβουλος Παχέος Εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Birmingham περιέγραψε στο Sky News την προληπτική χημειοθεραπεία «σαν να σφουγγαρίζουμε ένα πάτωμα με χλωρίνη, αφότου χύσουμε κάτι. Η προληπτική χημειοθεραπεία σκοτώνει τα τυχόν «χυμένα» κύτταρα».

Είναι τυπική φροντίδα να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής για πολλούς τύπους καρκίνου, ώστε να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που ‘κρύβονται’ ή έχουν διαφύγει και εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Δια αυτής της οδού οι γιατροί διασφαλίζουν πως οι όποιοι ‘σπόροι’ υπάρχουν δεν θα αναπτυχθούν ξανά σε καρκίνο.

Ο Δρ Jeremy Jones (προσωρινός πρόεδρος του τμήματος αιματολογίας και ογκολογίας στο μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Mayo Clinic) εξήγησε στο TIME το εξής:

«Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ. Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ».

Συνταγογραφείται εάν υπάρχει ανησυχία με βάση την παθολογία του όγκου ή το κλινικό ιστορικό του ασθενούς που υποδηλώνει ότι κινδυνεύει να επιστρέψει ο καρκίνος στο μέλλον.

Κάποιοι γιατροί τώρα, την επιστρατεύουν όταν είναι «εξαιρετικά συντηρητικοί», όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση νεαρότερου ασθενή.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι από τρεις έως έξι μήνες χημειοθεραπείας μετά την επέμβαση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο στο ποσοστό επιτυχίας της όποιας χημειοθεραπείας.

Το βέβαιο είναι πως οι νεαρότεροι άνθρωποι μπορούν να δεχθούν υψηλότερες δόσεις που είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν τυχόν επικίνδυνα κύτταρα που έχουν απομείνει.

ΠΩΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ

Κατά των ειδικών το ρηθέν, τα καρκινικά κύτταρα δεν εντοπίζονται πάντα. Πώς μπορούν να είναι βέβαιοι πως ‘λειτουργεί’ η προληπτική χημειοθεραπεία; Ο Olver έγραψε πως «σε κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση με εκείνους των οποίων η χειρουργική επέμβαση ακολουθήθηκε από πρόσθετη (ή συχνά αποκαλούμενη επικουρική) χημειοθεραπεία.

Η πρόσθετη θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην υποτροπιάζουν και να επιβιώνουν περισσότερο».

Δείτε επίσης: Για ποιο λόγο δε βρισκόταν στο πλευρό της Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όταν ανακοίνωσε την ασθένειά της

Loading

Play