Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η κίνηση των Ρώσων να χτυπήσουν τη νύχτα το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. 

Η ανησυχία είναι μεγάλη για πιθανή διαρροή, αν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν εντοπίστηκε μεταβολή στο επίπεδο ραδιενέργειας.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη.’

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Όλοι απεύχονται το εφιαλτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο με εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Τα δέκα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς σε πεερίπτωση που ξεσπάσει ο όλεθρος:

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει ειδικούς οδηγούς για τέτοιες εφιαλτικές περιπτώσεις και πλέον μπορεί ο καθένας στο διαδίκτυο να διαβάσει κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει όταν πατηθούν τα κουμπιά. Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι 241 σελίδων και μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε μέσα στο έδαφος. Δηλαδή να κρυφτούμε σε κάποιο υπόγειο, ή καταφύγιο. Το θέμα όμως είναι πως θα επιβιώσουμε εκεί μέσα.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του:

Νερό τουλάχιστον για τις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που θα πέσει η πυρηνική βόμβα. (Εδώ πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται 3,5 λίτρα την ημέρα)

Φαγητό τουλάχιστον και αυτό για 3 ημέρες και οπωσδήποτε συσκευασμένο.

Ραδιόφωνο με μπαταρίες. Όταν πέσουν οι βόμβες δεν θα υπάρχει τίποτε επάνω στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν θα υπάρχει τηλεόραση, ίντερνετ, ηλεκτρικό, κινητά τηλέφωνα. Μόνο μέσω ραδιοφώνου θα γίνεται η επικοινωνία.

Κουτί πρώτων βοηθειών

Φακός με μπαταρίες. (Όπως είπαμε δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό)

Σφυρίχτρα. Αφού όπως και στους σεισμούς η σφυρίχτρα βοηθάει να εντοπιστεί κάποιος που έχει θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Μάσκα. Όχι τις μάσκες που φοράμε για τον κοροναϊό, αλλά μάσκα με φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Υγρά μαντηλάκια, για λόγους υγιεινής

Χάρτες της περιοχής όπου βρισκόμαστε

Εργαλειοθήκη με βασικά εργαλεία που θα μας φανούν χρήσιμα αργότερα.

Ξεμένουν από… ιώδιο τα φαρμακεία υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

Το ιώδιο, που χορηγείται σε χάπι ή σε σιρόπι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεσε σε ραδιενέργεια.

Όμως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει από κάτι, αλλά αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Ξέμειναν από ιώδιο τα φαρμακεία σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία, καθώς χιλιάδες πολίτες αναζητούν τρόπους να προστατευτούν από τη ραδιενέργεια, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Putin έδωσε εντολή να τεθούν τα πυρηνικά όπλα της χώρας σε υψηλό συναγερμό.
Όπως είπε στο Reuters ο Nikolay Kostov, πρόεδρος της ένωσης φαρμακείων της Βουλγαρίας, οι φαρμακοποιοί πούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε έναν χρόνο.
Τεράστια αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε και στην Πολωνία, ενώ παρόμοιες ενδείξεις παρουσιάζονται σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, παρότι οι χώρες αυτές απέχουν περισσότερο από την Ουκρανία.

Στο Βέλγιο, περίπου 30.000 πολίτες πήραν χάπια ιωδίου, τα οποία κανονικά προσφέρονται δωρεάν από τα φαρμακεία, σύμφωνα με τους Brussels Times.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Τα τρία συν ένα μηνύματα της συνέντευξής του και οι αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων

Loading

Play