Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης

Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης

Στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες αποτελεί η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση).

   Αποτελέσματα μελέτης, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου), που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης διαδικτυακά, σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξαν ότι 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης με τις καπνίστριες και τις ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση.

    «Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» διευκρίνισε ο Γιώργος Παπαζήσης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και αφορούν 5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου). Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί, ενώ η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβάνοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία».

    Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους, τόνισε η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης. Πρόσθεσε ότι τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. ‘Αλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή, αλλά και ξηρότητα στον κόλπο.

   Η Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι κομβικής σημασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της εμμηνόπαυσηςπου συχνά σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς μακροχρόνιων αλλαγών, επεσήμανε η Ναταλία Τσουμάνη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. 

   Ανέφερε ότι στο ΚΥ Ηρακλείου λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2020 Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο -Εμμηνόπαυση και ήδη έχουν εισαχθεί στο πρωτόκολλο 159 γυναίκες. Στόχοι του Κέντρου, το οποίο απαρτίζεται από 1 γυναικολόγο, 3 μαίες, ένα ορθοπαιδικό, μία καρδιολόγο και μία διατροφολόγοείναι η σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας των προ-εμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών γυναικών, η εξάλειψη δυσάρεστων συμπτωμάτων, η διαχείριση βάρους, η προφύλαξη από οστεοπόρωση, η πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων και η εξατομικευμένες θεραπείες.

©Πηγή: amna.gr

Loading