Δημιουργία συσκευής που μετατρέπει σκέψεις σε προφορικές λέξεις, προσφέρει ελπίδα σε άτομα που έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο συσκευή που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις σκέψεις σε προφορικές λέξεις σε πραγματικό χρόνο. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια για άτομα που έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας τους.
Μια νέα μελέτη αναφέρεται στη δοκιμή της συσκευής σε μια 47χρονη γυναίκα με τετραπληγία, η οποία δεν μπορούσε να μιλήσει για 18 χρόνια λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η διαδικασία περιλάμβανε την εμφύτευση της συσκευής στον εγκέφαλό της κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Η συσκευή μετατρέπει την πρόθεση της γυναίκας να μιλήσει σε ολοκληρωμένες προτάσεις, δήλωσε ο Gopala Anumanchipalli, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Neuroscience.
Η νέα τεχνολογία προωθεί την μετατροπή λόγου σε πραγματικό χρόνο, κάτι που οι υφιστάμενες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) για την ομιλία δεν έχουν καταφέρει λόγω καθυστερήσεων στην ηλεκτρονική φωνητική απόδοση. Αυτές οι καθυστερήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στη φυσική ροή της συνομιλίας, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση. Ο Jonathan Brumberg από το Εργαστήριο Ομιλίας και Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κάνσας ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στον τομέα.
Μια ομάδα ερευνητών στην Καλιφόρνια κατέγραψε τη νευρική δραστηριότητα της γυναίκας, καθώς αυτή σχημάτιζε προτάσεις στο μυαλό της. Χρησιμοποίησαν ένα σύστημα σύνθεσης ομιλίας και παλαιές ηχογραφήσεις της γυναίκας προτού υποστεί τον τραυματισμό για να δημιουργήσουν τη φωνή που παράγει το μηχάνημα. Στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για τη μετατροπή της νευρικής δραστηριότητας σε ήχο.
Το εμφύτευμα τοποθετείται στο κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου, προκειμένου να ακούει και να μεταφράζει τα σήματα σε τμήματα λόγου που συνθέτουν προτάσεις. «Αυτό είναι ένα σύστημα ροής επεξεργασίας», είπε ο Anumanchipalli, προσθέτοντας ότι «κάθε τμήμα ομιλίας 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου – περίπου μισή συλλαβή – αποστέλλεται σε έναν εγγραφέα χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της πρότασης».
Πηγή περιεχομένου: in.gr