Το τρέξιμο στη ζέστη σε κάνει πιο γρήγορο;

Το τρέξιμο στη ζέστη σε κάνει πιο γρήγορο;

Εξερευνούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εγκλιματισμού σε καυτές θερμοκρασίες.

Η 3η Ιουλίου του 2023 ήταν η πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Γης, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αγγίζει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Για τους δρομείς που έχουν αρχίσει να προπονούνται για τους Μαραθωνίους του Βερολίνου, του Σικάγου και της Νέας Υόρκης ή οποιουδήποτε αγώνα δρόμου, το καλοκαιρινό τρέξιμο δεν ήταν ποτέ τόσο καυτό. Ωστόσο δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας του είδους ώστε να σε ενδιαφέρει το τρέξιμο.

Ο συνδυασμός τρέξιμου και ζέστης εγείρει μερικά σημαντικά ερωτήματα. Πρώτον ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνουμε και δεύτερον θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να μας κάνει γρηγορότερους και καλύτερους;

Εγκλιματισμός

Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στη θερμότητα έχει πράγματι εργογονικά αποτελέσματα για τους δρομείς. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, «ο βραχυπρόθεσμος εγκλιματισμός στη θερμότητα βελτιώνει τους καθοριστικούς παράγοντες της αντοχής». Αν τρέχεις σε υψηλές θερμοκρασίες για λιγότερο από μία εβδομάδα θα δεις θετικό αντίκτυπο στο «θερμορυθμιστικό» σύστημα του σώματος. Όταν τρέχουμε στη ζέστη, η ροή του αίματος εισέρχεται σε μια ανατομική διελκυστίνδα, που εμπλουτίζει αμέσως τους κουρασμένους μύες με οξυγόνο και φουσκώνει μέχρι την επιφάνεια για να δροσίσει το δέρμα. Το δέρμα παλεύει να διώξει όλη τη θερμότητα (ειδικά αν είναι υγρό), ενώ οι μύες επικοινωνούν με την καρδιά για βοήθεια… προκαλώντας κάτι που ονομάζεται καρδιακή μετατόπιση.

Για τους περισσότερους δρομείς, ωστόσο, όσο περισσότερο βάζουν το σώμα τους κάτω από αυτό το είδος φυσιολογικής πίεσης, τόσο καλύτερα θα είναι στη διαχείρισή του. Αυξάνουν το επίπεδο του πλάσματος του αίματος σας, κάτι που βελτιώνει την ικανότητα του καρδιαγγειακού συστήματος για να  παρέχει οξυγόνο.

 Προσπάθησε την αυγή και το σούρουπο

Ωστόσο είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε. Η δραματική αύξηση του RPE (κλίμακα αντικειμενικής αντίληψης της κόπωσης) θα μπορούσε να παίξει με το μυαλό μας, οδηγώντας μας να παραλείψουμε μελλοντικές προπονήσεις ή να χάσουμε το ενδιαφέρον μας για το τρέξιμο. Αν δεν είσαι Ολυμπιονίκης, τότε το καλύτερο είναι να δώσεις προτεραιότητα στο τρέξιμο όταν ξημερώνει ή όταν σουρουπώνει. Ο καιρός είναι πιο γλυκός και θα σε βοηθήσει.

Όπως και να ΄χει, βεβαιώσου ότι παραμένεις ενυδατωμένος.

Πηγή: RATPACK

Δείτε επίσης: Καύσωνας: Συμβουλές παιδίατρου για την προστασία των παιδιών από τη ζέστη

Loading

Play