Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ,ένας τύπος ρινικού σπρέι εξασφαλίζει καλύτερη προστασία από βαριά συμπτώματα
Ένα ρινικό στεροειδές σπρέι (εκνέφωμα) μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων από μόλυνση κορονοϊού και να μειώσει έτσι έως και 20-25% τις πιθανότητες νοσηλείας, εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή θανάτου.
Στα σχετικά πορίσματα κατέληξαν ερευνητές από την Κλινική του Cleveland μέσα από τα στοιχεία 72.147 ασθενών κορονοϊού, 18 ετών και άνω, για το διάστημα 1 Απριλίου – 31 Μαρτίου 2021. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
Συγκεκριμένα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν 12.608 (17,5%), 2.935 (4,1%) χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και 1.880 (2,6%) εξέπνευσαν κατά τη νοσηλεία τους. Από τους παραπάνω, οι 10.187 (14,1%) έκαναν χρήση των σπρέι γνωστών και ως ενδορρινικά κορτικοστεροειδή.
Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν 1 στους 4 από την ομάδα, ο οποίος λάμβανε το ρινικό σπρέι, είχε καλύτερα αποτελέσματα, με μικρότερο κίνδυνο 22% για νοσηλεία, 23% για εισαγωγή σε ΜΕΘ και 24% για θάνατο σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματα ενθαρρύνουν τα άτομα που κάνουν χρήση επί μακρόν αυτών των εκνεφωμάτων, να συνεχίσουν τη θεραπεία τους για όσο χρόνο απαιτείται. Όπως ανέφερε ο Δρ Joe Zein, πνευμονολόγος στην Κλινική, η μελέτη αναδεικνύει το ρόλο της μύτης στη λοίμωξη η οποία αποτελεί την «πύλη εισόδου» του ιού στο σώμα, πέρασμα που ενδεχομένως να μπλοκάρουν τα ρινικά σπρέι.
Τη σπουδαιότητα των νέων ευρημάτων επεσήμανε και ο Δρ Ronald A. Strauss, αλλεργιολόγος-ανοσολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Άσθματος του Clevelan, τονίζοντας πως, «η μείωση των νοσηλειών, της κάλυψης ΜΕΘ και της θνησιμότητας λόγω COVID-19 θα ανακούφιζε τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο σε περιοχές με μειωμένους πόρους, ιδίως τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού και από τις οποίες έχουν προκύψει οι νέες μεταλλάξεις».
Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν συστήνεται η χρήση ρινικών στεροειδών σπρέι ως πρόληψη για την επάρατη νόσο, καθώς ο τρόπος που επιδρούν παραμένει αδιευκρίνιστος. Η μελέτη στηρίχτηκε σε πορίσματα εργαστηριακών δοκιμών με σπρέι, τα οποία είχαν δώσει ενδείξεις πως η χρήση τους μειώνει το ένζυμο ACE2, που επιτρέπει στον κορονοϊό να προσδεθεί και εισέλθει στα κύτταρα, ώστε να ξεκινήσει την αναπαραγωγή του στον οργανισμό.
Τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή είναι ρινικά σπρέι από την οικογένεια των συνταγογραφούμενων ή μη στεροειδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ρινική αποσυμφόρηση και την αντιμετώπιση ερεθισμού και αλλεργιών.
Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test αύριο Δευτέρα 4/10
- Μαγδεμβούργο: Κενά ασφαλείας και αγνοημένες προειδοποιήσεις οδηγούν σε τραγωδία
- Στην έλλειψη γκολ ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Αμαλιάδα: Εξελίξεις και καταγγελίες για πιέσεις στους ιατροδικαστές στο θρίλερ των θανάτων
- Νέα Αριστερά: Ναυάγιο στη Ρόδο και η δολοφονική πολιτική της αποτροπής
- Πανσερραϊκός και Παναιτωλικός έμειναν στο 0-0: Μια ισοπαλία χωρίς ένταση στις Σέρρες
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr