Τραύματα: Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής

Τραύματα: Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής

Το τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής, ενώ στη χώρα μας τα τροχαία ευθύνονται για το 75-80 % του συνόλου των τραυματισμών από διάφορα αίτια. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω τραύματος μπορούν να αποφευχθούν με τη λειτουργία ενός οργανωμένου εθνικού συστήματος τραύματος. Ένα βήμα για τη δημιουργία εθνικού συστήματος, που προβλέπει δημιουργία Κέντρων Τραύματος επιπέδου Ι σε 17 νοσοκομεία της χώρας και σε δύο Παιδιατρικά, αναβάθμιση αιθουσών αναζωογόνησης και υπηρεσίες πρωτογενούς αεροδιακομιδής με ελικόπτερα, αποτέλεσε η ψήφιση νόμου τον Ιανουάριο του 2025.

  Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου Τραύματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της ομάδας τραύματος του πανεπιστημίου Harvard και του 1ου Forum Τραύματος χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα σημειώθηκε ότι για την επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης κρίνεται αναγκαία η στελέχωση και η εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η λειτουργική διασύνδεση των επαρχιακών νοσοκομείων με τα Κέντρα Τραύματος επιπέδου Ι.

  Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής (ΕΕΤΕΧ), οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία Κέντρων Τραύματος έγιναν το 1992, όμως τώρα γίνεται πλέον η αρχή με το νομοθετικό πλαίσιο. Ο νέος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, αίθουσες αναζωογόνησης στα ΤΕΠ, ειδικά σχεδιασμένες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τη διαχείριση του κρίσιμου τραυματία και του βαρέως πάσχοντος.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να αναπτυχθεί ένα δίκτυο πολλών μικρών ελικοπτέρων, που θα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν κριτήρια απειλής ζωής. Η οργάνωση και η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος με 20 ελικόπτερα υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 60 εκατομμύρια τον χρόνο.

  «Με βάση τον νέο νόμο τα επαρχιακά δευτεροβάθμια νοσοκομεία θα είναι Κέντρα Τραύματος επιπέδου II και θα υποστηρίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του τραυματία. Από το σημερινό καθεστώς προχειρότητας και αυτοσχεδιασμού πρέπει να περάσουμε σε προσυμφωνημένα πρωτόκολλα παραπομπής και διακομιδής των βαριά τραυματισμένων», ανέφερε ο διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

  Τόνισε, επίσης, ότι σε πρώτη φάση πρέπει να λειτουργήσουν ομάδες τραύματος με επικεφαλής χειρουργό, έμπειρο στη διαχείριση του τραύματος, με την εμπλοκή όλων των σχετικών ειδικοτήτων.

  «Τα Κέντρα Τραύματος θα στελεχωθούν από ειδικότητες που εργάζονται ήδη στα νοσοκομεία αλλά σε βάθος χρόνου θα χρειαστούν εκπαίδευση, προσλήψεις και τα αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα», ανέφερε.

  Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, προβλέπονται έξι βάσεις ελικοπτέρων πρωτογενούς διάσωσης με προσεκτικό σχεδιασμό ώστε ο τραυματίας να κατευθύνεται στην καταλληλότερη υγειονομική δομή.

Loading

Play