Τσιόδρας για long Covid: Πάνω από δεκαοχτώ διαφορετικά συμπτώματα

Τσιόδρας για long Covid: Πάνω από δεκαοχτώ διαφορετικά συμπτώματα

Λοιμωξιολόγοι από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προσπαθούν τις τελευταίες μέρες -σύμφωνα με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα– να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο, με σκοπό τη αξιόπιστη, έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου long Covid, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη αλλά και χιλιάδες Έλληνες.

Το σύνδρομο long Covid δεν έχει σαφή προσδιορισμό, καθώς αφορά πολλά νοσήματα. Πλήττει περισσότερο γυναίκες και κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας, ενώ μπορεί να εμφανιστεί στην ίδια συχνότητα τόσο σε άτομα που νόσησαν βαριά από τη νόσο Covid και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, όσοι και σε όσους δεν είχαν καθόλου συμπτώματα και πέρασαν τη νόσο στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στο 21o συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και τον πρόεδρο της Εταιρείας, Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, για να φτάσει ο ασθενής στην θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου long Covid, θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί το πρόβλημα.

Για τον λόγο αυτό, οι Έλληνες επιστήμονες εργάζονται άοκνα το τελευταίο διάστημα να προσδιορίσουν με ακρίβεια, ποιος είναι ο ασθενής με long Covid, όπως είπε ο ίδιος:

Πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που είναι απειλητικό για τη ζωή, πρώτα και κύρια, και μετά όλα τα υπόλοιπα. Γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η δύσπνοια», ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για το περιεχόμενο του συνεδρίου των Λοιμωξιολόγων.

Long Covid: Πάνω από 18 διαφορετικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της long Covid επιμένουν, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και περισσότερο από ένα χρόνο. Δυσκολεύουν σημαντικά -όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι ασθενείς- την ποιότητα της ζωής τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κάποιοι μάλιστα -αν και έχουν περάσει μήνες μετά την αρχική διάγνωση της Covid και την αποθεραπεία τους- δεν μπορούν να καν να εργαστούν.

Το σύνδρομο long Covid -σύμφωνα με μια πρώτη κατάταξη συμπτωμάτων- περιλαμβάνει 18 διαφορετικά συμπτώματα, (νευρολογικά, μυοσκελετικά, καρδιακά, πνευμονικά, δερματικά).

«Δεν είναι ένα, αλλά είναι πάρα πολλά νοσήματα και δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη θεραπεία», τονίζει ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης και συμπληρώνει:

«Είμαστε σε ένα ερευνητικό στάδιο, όπως ξεκινήσαμε και με τον Covid-19. Mε την έρευνα και όχι με την εμπειρία, γιατί δεν υπάρχει εμπειρία για τη long Covid», όπως λέει.

Long Covid: Διάγνωση μέσω ειδικών ερωτηματολογίων

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μεταλλίδη, υπάρχουν 3 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα Covid στην Ελλάδα. Αν βάλουμε ένα ποσοστό 10% να πάσχει από long Covid, “αν πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ελεγχθούν, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Αυτό είναι λάθος”, τονίζει.

Ο ίδιος συμμετέχει στην επιστημονική προσπάθεια για την κατάρτιση ασφαλών κριτηρίων για την διάγνωση της long Covid, μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, τα οποία προσπαθούν τώρα να σχηματίσουν οι επιστήμονες.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ανάμεσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους ποιοι έχουν πραγματικά πρόβλημα. Άρα, προσπαθούμε να τυποποιήσουμε κάποια ερωτηματολόγια, τα οποία θα πρέπει να τα συμπληρώσει ο ασθενής μόνος του. Να μπορεί να αναγνωρίσει, δηλαδή, μόνος του τα συμπτώματα. Αυτό επεξεργάζεται και η Επιτροπή. Να βρει έναν αλγόριθμο. Αυτό συζητούσαμε χθες (σ.σ. την Τετάρτη 4/5)», λέει ο ίδιος.

«Με μια επιστημονική στρατηγική η αντιμετώπισή της»

«Χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια στρατηγική που θα είναι επιστημονική», συμπληρώνει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και εξηγεί:

«Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να μην είναι ασαφής. Να έχει κάποια κριτήρια που θα προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το πρόβλημα, όπως και κάποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις για το πρόβλημα. Προέχει, όμως, να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την Covid-19 και μετά να αναγνωρίσουμε εξ’ αποκλεισμού το σύνδρομο long Covid-19», λέει ο ίδιος.

Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν στον γιατρό, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, συγκαταλέγονται: το αίσθημα παλμών, η δύπνοια, και ο πόνος στο στήθος:

«Αυτά τα συμπτώματα που αναδεικνύονται στους αλγόριθμους σε νέα παιδιά στο εξωτερικό που θέλουν να κάνουν άσκηση, για παράδειγμα, είναι το αίσθημα παλμών, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος. Αυτά είναι βασικά συμπτώματα που τα ξέρουμε. Πρώτα θα αποκλείσουμε το οξύ πρόβλημα, το απειλητικό για τη ζωή και μετά θα ασχοληθούμε με το long Covid», κατέληξε ο Καθηγητής.

Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε επίσης: Ο λίγος και κακός ύπνος υποσκάπτει τις προσπάθειες όσων θέλουν να χάσουν βάρος

Loading