Τζανάκης: Μεγάλος αριθμός νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα (vid)

O καθηγητής πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκης μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας και έκανε προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορωνοϊό μέχρι τις γιορτές «δείχνουν» τα μοντέλα του

Συγκεκριμένα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.

Παράλληλα υπογράμμισε πως παρά το γεγονός είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι θετικό ότι δεν εμφανίζεται περισσότερη αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο δείκτης που θα καθορίσει αν θα χρειαστεί lockdown

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης συμπληρώνοντας ωστόσο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.

Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής τόνισε αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα αν δεν συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας.

Δείτε επίσης: Βατόπουλος: Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που σηματοδοτεί το ολικό lockdown (vid)