Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός των τελευταίων ημερών με τα μειωμένα κρούσματα

O καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για τις υγειονομικές εξελίξεις

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ; «Η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ», ενώ συμπλήρωσε πως παρά τη μείωση των κρουσμάτων η πίεση στο ΕΣΥ όχι μόνο δεν πέφτει, αλλά αυξάνεται: «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα»,

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν αυτή που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα: «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους» 

Παράλληλα πρότεινε τη διάθεση σελφ τεστ σε όλους ώστε να ανιχνεύονται οι πολίτες που είναι θετικοί: «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές». 

Όπως σημείωσε η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, αφού στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Δείτε επίσης: Νίκος Καπραβέλος: «Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της – H Δέλτα επιμένει»