Βάνα Παπαευαγγέλου: “Ώρα αυτοσυγκράτησης τώρα, οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων”

“Να μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε οτι τελειώσαμε” είναι το μήνυμα που στέλνει κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Για να συνεχίσει: “Τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης, οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων, των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων”.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς, με 26.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο είπε πως «ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να μειώνεται και βρίσκεται σήμερα στο 5,3% , κάτι όμως που είναι αναμενόμενο, όσο αυξάνονται τα τεστ που γίνονται».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου υποστήριξε επίσης ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων ανά ημέρα είναι στις 2800, όταν κατά μέσο όρο διενεργούνται 54.000 τεστ ανά ημέρα.

Η ίδια συμπλήρωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές.

«Ο δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από το ένα, στο 1,02. Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. «Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για να μας ξεγελάσει οπότε εμείς ξεχαστούμε» είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως τη δεδομένη στιγμή σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι 250 ανά ημέρα.

Παρόλα αυτά, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να υφίσταται με αμείωτη ένταση και η ίδια τόνισε ότι θα συνεχίσει η πίεση αυτή να είναι υψηλή για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες.

Αναφέροντας ότι «η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων, χρειάζεται υπομονή για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Όπως εκτίμησε η καθηγήτρια, για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα, αναφορικά με τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και ως προς τον αριθμό των θανάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ακόμα υπάρχουν περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος που προβληματίζουν τους ειδικούς, αφού καταγράφουν σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Επίσης, δήλωσε ότι “1 στους 4” που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι νεότερος των 55 ετών, παρατηρώντας ακόμα ότι στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών ανήκουν οι περισσότεροι διασωληνωμένοι και όχι στην ομάδα των υπερήλικων, συμπληρώνοντας ότι αυτό μαρτυρά και τα οφέλη του εμβολιασμού στους γηραιότερους ανθρώπους στη χώρα μας.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι σήμερα στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε μνεία και στην σταδιακή επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων, υποστηρίζοντας ότι τα κριτήρια για το ποιες θα ανοίξουν πρώτες είναι, αν αυτές αφορούν τους εξωτερικούς χώρους, όπου η διασπορά του ιού δείχνει να είναι πιο δύσκολη. Ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά όχι σε άλλες.

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης: “Mικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης στη Θεσσαλονίκη”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ