Βασιλακόπουλος για πενθήμερη καραντίνα: «Θα ήταν πιο ορθό να επιστρέφαμε στην εργασία μας με αρνητικό rapid test»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για την πορεία της πανδημίας, την μετάλλαξη Όμικρον, το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την πενθήμερη καραντίνα για όσους νοσούν

Ο καθηγητής είπε στο MEGA για το άνοιγμα των σχολείων και την μετάλλαξη όμικρον: «H μετάλλαξη όμικρον είναι 30% ηπιότερη από την δέλτα, πιθανόν ακόμα και για τον ανεμβολίαστο, αλλά επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτική συνολικά και αυή θα δημιουργήσει πρόβλημα. Τα μέτρα, όχι απλώς απέδωσαν αλλά το κύριο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ήταν το άνοιγμα των σχολείων, έδειξε ότι όχι μόνο ήταν σωστό αλλά έδειξε μεγαλύτερη ιχνηλάτηση στην κοινωνία. Τις δύο πρώτες μέρες των σχολείων που είχαμε πολλά self test θετικά, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων θα ήταν περιστατικά παιδιών που εάν ήταν σπίτι δεν θα είχανω ιχνηλατηθεί ποτέ.

Έχει περάσει ένα πενθήμερο λειτουργίας των σχολείων και όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά έχουμε πτωτικές τάσεις. Πιθανόν να μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Πολλοί άνθρωποι έκαναν την 3η δόση, για να προστατευτούν. Στην εστίαση εφαρμόστηκαν τα μέτρα και γενικά υπάρχει μία τάση σταθεροποίησης της πανδημίας»

Πενθήμερη καραντίνα για τους εργαζόμενους

«Η χώρα μας εφάρμοσε το πρωτόκολλο του CDC ( Centers of Disease Control), και οποτεδήποτε εφαρμόζεται ένα πρωτόκολλο για τον γενικό πληθυσμό, προφανώς θα υπάρχουν και άτομα που δε θα εμπίπτουν στον μέσο όρο. Για τους ανθρώπους και ειδικά γι’ αυτούς που είναι τριπλά εμβολιασμένοι και γιατί είναι ασυμπτωματικοί, 5ήμερη καραντίνα δεν χρειάζεται. Εάν βγουν θετικοί πρέπει να μπουν σε καραντίνα 5 ημερών και εκ των υστέρων ακόμα και οι ελληνικές οδηγίες λένε ότι μπορείς να επιστρέψεις με ή χωρίς αρνητικό τεστ αλλά με μάσκα υψηλής προστασίας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και κατέληξε:

«Θα ήταν πιο ορθό να επιστρέφαμε στην εργασία μας με αρνητικό rapid test για να νιώθουμε πιο ασφαλείς και εμείς και οι γύρω μας»

Δείτε επίσης: Johns Hopkins – Παναγής Γαλιατσάτος: «Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60»