Βατόπουλος: Λογικοί οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους άνω των 60

O καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για τις εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας αλλά και για την μετάλλαξη Όμικρον

Για το εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην χώρα μας μέτρα όπως αυτά της Αυστρίας όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς.

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας»

Για τον αριθμό των θανάτων που χθες ήταν πάνω από 100, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Μίλησε για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», υπογράμμισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα, είπε πως «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον.

«Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορωνοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια».

Όσον αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση,ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή, ενώ ια το ενδεχόμενο λοκντάουν, σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ» .

Δείτε επίσης: Νίκος Καπραβέλος: «Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της – H Δέλτα επιμένει»