Βουρ στο δερματολόγο μετά τις διακοπές

Αν ανήκετε στους λάτρεις της ηλιοθεραπείας και ακόμη δεν έχετε πάρει τη χειμωνιάτικη απόχρωση στο δέρμα, μάλλον θα πρέπει να επισκεφθείτε πάραυτα το δερματολόγο σας, για να προλάβει την κακή εξέλιξη, από βλάβες που μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία της ακτινικής υπερκεράτωσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το περίπου 10% των περιπτώσεων εξελίσσονται ακόμη και μέσα σε μία διετία σε δερματικό καρκίνο, ειδικότερα σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η ακτινική υπερκεράτωση αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν συσσωρεύσει αθροιστικές βλάβες από την ηλιοθεραπεία.

propoli

Η ακτινική υπερκεράτωση δεν είναι αθώα

Συνήθως εμφανίζεται σε σημεία του δέρματος που εκτίθενται επανειλη117μμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως π.χ. πρόσωπο, ξυρισμένο κρανίο, αυτιά, λαιμός, αυχένας. Μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή να είναι πιο σκουρόχρωμη, ροζ ή κόκκινη. Είναι σκληρή στην αφή, συχνά μοιάζει με εξόγκωμα και έχει τραχιά υφή. Μερικές φορές, όμως, είναι επίπεδη και με πιο σκούρο χρώμα. Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί κνησμό ή αίσθημα καύσου. Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να παραμείνει για μήνες στο δέρμα και ύστερα να ξεφλουδίσει και να εξαφανιστεί. Το δέρμα ξαφνικά θα είναι απαλό, αλλά αυτό συνήθως διαρκεί λίγο διότι η βλάβη επανεμφανίζεται έπειτα από λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ιδίως εάν το άτομο εξακολουθήσει να εκτίθεται στον ήλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με την κατάλληλη αντιμετώπιση και τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων, οι ακτινικές υπερκερατώσεις συνήθως εμποδίζονται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό τεχνικών, άλλες από τις οποίες γίνονται στο ιατρείο (π.χ. κρυοθεραπεία, φωτοδυναμική θεραπεία κ.λπ.) και άλλες από τον ίδιο τον ασθενή, με τη χρήση ειδικών αλοιφών, στο σπίτι.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading