Βραζιλία – covid 19: Ένα βήμα μακριά από τους 500.000 θανάτους

Ο απολογισμός των νεκρών στη Βραζιλία από τον κορονοϊό ανεβαίνει “επικίνδυνα” και εκτιμάται οτι θα ξεπεράσει σήμερα τους 500.000.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί προειδοποιούν ότι η δεύτερο πιο φονικό παγκοσμίως ξέσπασμα της πανδημίας  ίσως επιδεινωθεί, λόγω των καθυστερήσεων σε εμβολιασμούς, αλλά και την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μόνο το 11% των Βραζιλιάνων εμβολιάστηκε πλήρως και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι με τον χειμώνα να πλησιάζει στο νότιο ημισφαίριο και τις νέες παραλλαγές του ιού να κυκλοφορούν, οι θάνατοι θα συνεχίσουν την αυξητική τους τάση, ακόμα και σε περίπτωση που οι εμβολιασμοί κερδίσουν έδαφος.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε 498.499 θανάτους από τα 17.801.462 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για το χειρότερο επίσημο απολογισμό νεκρών, εκτός των ΗΠΑ.

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα η Βραζιλία κατέγραψε κατά μέσο όρο 2.000 θανάτους την ημέρα.

Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν πως ο θλιβερός απολογισμός στη χώρα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

«Νομίζω ότι θα φθάσουμε τους 700.000 ή 800.000 θανάτους προτού δούμε τον αντίκτυπο των εμβολιασμών», τόνισε ο Γκονσάλο Βεκίνα, τέως επικεφαλής της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας Anvisa.

«Αντιμετωπίζουμε την άφιξη νέων παραλλαγών και η ινδική παραλλαγή θα μας σοκάρει», συνέχισε, ενώ ο ίδιος επικρίνει τη διαχείριση της πανδημίας από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρου, για την έλλειψη μιας συντονισμένης εθνικής απάντησης και τον σκεπτικισμό που υιοθετεί ως στάση απέναντι στα εμβόλια, τα lockdown, ακόμα και τη χρήση μάσκας.

Από την πλευρά του, ο Ραφαέλ Γκουιμάρες, ένας ερευνητής στο κέντρο βιοιατρικής Fiocruz, επεσήμανε οτι η κωλυσιεργία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του πολυπληθέστερου έθνους της Λατινικής Αμερικής συνεπάγεται πως ο πλήρης αντίκτυπος δεν θα γίνει ορατός μέχρι το Σεπτέμβριο ή πιο αργά.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με πολύ υψηλούς δείκτες μεταδοτικότητας και πληρότητα κλινών στα νοσοκομεία που παραμένει κρίσιμη σε πολλές περιοχές», δήλωσε.

Ο εμβολιασμός θα είναι καταλυτικής σημασίας στην καταπολέμηση του covid-19 στη Βραζιλία, μιας και η χώρα απέτυχε στο να βρει συναίνεση αναφορικά με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις μάσκες, όπως θεωρεί η Εστέρ Σαμπίνο, μια επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

«Πρέπει πραγματικά να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς πολύ γρήγορα», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Συντριβή αεροσκάφους – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 15 τραυματίες

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ