Βρετανία: 270 γυναίκες έχασαν την ζωή τους εξαιτίας λάθους σε αλγόριθμο

Σάλο έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η είδηση ότι λόγω τεχνικού προβλήματος στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, συνολικά 270 γυναίκες έχασαν την ζωή τους.

Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Τι ακριβώς συνέβη

Συγκεκριμένα ο υπουργός σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του αποκάλυψε ότι ένα λάθος στο αλγόριθμο της υπηρεσίας ενημέρωσης του συστήματος υγείας το οποίο διήρκεσε συνολικά εννέα χρόνια (σσ από το 2009 έως σήμερα), 450.000 γυναίκες ηλικίας 68 έως 71 χρόνων δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε, για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις μαστογραφίας.

Ως αποτέλεσμα, 270 γυναίκες έχασαν την ζωή τους. Ο Χαντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειας των θυμάτων, παραδεχόμενος ότι η επίβλεψη του προγράμματος πρόληψης δεν ήταν επαρκής. Μάλιστα, εξαιτίας της σοβαρότητας του περιστατικού προανήγγειλε ανεξάρτητη έρευνα. Ακόμα όμως, δήλωσε πως οι γυναίκες που επηρεάστηκαν από το γεγονός και είναι εν ζωή, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται γύρω στις 309.000, θα μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.