Ο Ισπανός ρέκορντμαν των 288 Μαραθωνίων στο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Στο 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» θα συμμετάσχει ένας αθλητής – σύμβολο του δρομικού κινήματος, ο 61χρονος Ισπανός Σαντιάγκο Ίτος Ολιβέρα, που έχει συμμετάσχει και τερματίσει σε 288 Μαραθωνίους. Με τη συμμετοχή του θα δώσει πρόσθετη λάμψη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στις 14 Απριλίου 2019.

propoli

Ο κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών σε Μαραθωνίους στην Ισπανία θα έρθει στη χώρα μας για να ζήσει την εμπειρία του «Μαραθωνίου της Ιστορίας», ο οποίος ενώνει την Αρχαία Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ισπανός δρομέας και τα απίστευτα επιτεύγματά του

Ο Σαντιάγκο Ίτος Ολιβέρα αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση δρομέα, αφού από το 1991 μέχρι σήμερα έχει τρέξει σε 288 Μαραθωνίους, στην Ισπανία και στην Ευρώπη, καταφέρνοντας επιπλέον να τερματίζει κάθε φορά! Μόνο μέσα στο 2018, κάλυψε τη απόσταση των 42,195 χλμ. σε 35 διαφορετικές διοργανώσεις.

Συνολικά, μάλιστα, έχει διανύσει περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα σε αγώνες αντοχής, εάν σε όλα τα υπόλοιπα κατορθώματά του προστεθούν και οι 35 δρόμοι υπεραποστάσεων στους οποίους έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένου ενός αγώνα διάρκειας 24 ωρών στη Βαρκελώνη.

«Ζω για τη στιγμή που θα ακούσω την πιστολιά της εκκίνησης»

«Ξεκίνησα το τρέξιμο σε ηλικία 28-29 ετών και εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής. Οι Μαραθώνιοι είναι το πάθος μου, με συναρπάζουν. Ζω για την στιγμή που θα ακούσω την πιστολιά της εκκίνησης. Θέλω να απολαμβάνω κάθε διαδρομή και έχω όμορφες αναμνήσεις από κάθε μέρος που επισκέπτομαι», τονίζει ο Ισπανός ρέκορντμαν, ο οποίος βάζει τη χαρά της συμμετοχής πάνω από όλα:

«Πλέον δεν δίνω σημασία στις επιδόσεις μου, ούτε έχω χρονόμετρο μαζί μου όταν τρέχω. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να χαρώ τη διαδρομή και να περάσω τη γραμμή του τερματισμού. Δεν υπάρχει αγώνας τον οποίο να έχω εγκαταλείψει. Μόνο σε δύο περιπτώσεις έφτασα κοντά στην εγκατάλειψη, αλλά η υποστήριξη του κόσμου μου έδωσε δύναμη και ο πόνος έφυγε».

Έτρεξε 15 Μαραθωνίους σε 15 Σαββατοκύριακα!

Η συμμετοχή σε διαδοχικούς αγώνες είναι κάτι το συνηθισμένο για τον 61χρονο δρομέα από την πόλη Καστεγιόν, ο οποίος πέρσι έτρεξε 15 Μαραθωνίους σε ισάριθμα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου!

«Είμαι πάντοτε έτοιμος να τρέξω. Κάνω έγκαιρα τον προγραμματισμό μου και προσπαθώ να παίρνω μέρος σε αγώνες σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Τα έξοδα δεν είναι λίγα, αλλά προσπαθώ να τα περιορίζω όσο μπορώ. Δεν είναι εύκολο πράγμα να συμμετέχεις σε Μαραθωνίους επί 15 συνεχόμενες εβδομάδες, για εμένα όμως ήταν κάτι που ήρθε με φυσικό τρόπο, χωρίς να πιεστώ υπερβολικά».

«Ήθελα ο πρώτος φετινός αγώνας στο εξωτερικό να είναι ξεχωριστός»

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ θα είναι ο 295ος της καριέρας του Σαντιάγκο Ίτος Ολιβέρα, καθώς θα έχουν μεσολαβήσει άλλοι έξι μέσα στο προσεχές δίμηνο, αλλά και ο πρώτος φετινός εκτός των ισπανικών συνόρων, επιλέγοντάς τον ανάμεσα σε αρκετούς άλλους:

«Ήθελα ο πρώτος φετινός αγώνας μου στο εξωτερικό να είναι ξεχωριστός. Στο διεθνές καλεντάρι υπάρχουν αρκετοί Μαραθώνιοι προγραμματισμένοι για τις 14 Απριλίου, στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού. Επέλεξα όμως να έρθω στην Ελλάδα και στον Μαραθώνιο που φέρει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν ένας αγώνας που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ήθελα να τον γνωρίσω, επειδή το 2007 είχα συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας και μου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι Έλληνες είστε ζεστοί, φιλόξενοι άνθρωποι, όπως και εμείς οι Ισπανοί. Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, για μία νέα αξέχαστη εμπειρία!»

Οι ομαδικές εγγραφές στον Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ συνεχίζονται μέχρι τις 15 Μαρτίου και οι ατομικές εγγραφές μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Οι εγγραφές μπορούν να υποβληθούν με τους εξής τρόπους:

α. Με online δήλωση συμμετοχής στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης, www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

β. Με αποστολή της έντυπης φόρμας εγγραφής με e-mail στο [email protected] και [email protected] ή με fax στο 2310 200361 (ΜΕΑΣ Τρίτων).

γ. Αυτοπροσώπως στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο (τηλ.: 2310 200360).

δ. Για εγγραφή μέσω Ιδρύματος-Φορέα του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης: Ο δρομέας υποβάλλει απευθείας την δήλωσή του στο Ίδρυμα-Φορέα που επιλέγει, εντασσόμενος στην ομάδα του (Running Team).

Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Loading