Πηγή: pixabay.com

Δέκα τρόφιμα με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια αποτελούν το πλέον φημισμένο τρόφιμο για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκάλι μπορεί να μην προφυλάσσει από το κρύωμα, σίγουρα βοηθά στην ταχύτερη εξασθένιση των συμπτωμάτων. Είναι όμως το πορτοκάλι ο βασιλιάς της βιταμίνης C;

Ένα μετρίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει μόλις 69.7 mg βιταμίνης C. Υπάρχουν 10 φρούτα και λαχανικά που υπερέχουν. Ποια είναι;

1. Πιπεριές

Τρία είδη πιπεριάς είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

  • πιπεριές τσίλι: Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένη ή τεμαχισμένη πιπεριά τσίλι περιέχει 107,8 mg βιταμίνης C. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo διαπίστωσαν ότι η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τις πιπεριές τσίλι καυτερές, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών.
  • κόκκινες πιπεριές: Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές περιέχουν τρεις περίπου φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, 190 mg. Αποτελούν επιπλέον μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών.
  • πράσινες πιπεριές: Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές περιέχει 120 mg βιταμίνη C, 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σας, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

2. Λαχανίδα (kale)

Εκτός από τo διπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α και επτά φορές την προτεινόμενη ποσότητα βιταμίνης Κ, ένα φλιτζάνι λαχανίδα παρέχει 80,4 mg βιταμίνης C.

3. Μπρόκολο

Περιέχει 132 mg βιταμίνης C και επιπλέον μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών με μόλις 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι γνωστό για την αντικαρκινική του δράση.

4. Παπάγια

Η κατανάλωση παπάγιας μπορεί να βοηθήσει στην απόφραξη παραρρίνιων κόλπων, να δώσει λάμψει στο δέρμα και ενίσχυση στα οστά. Ένα φλιτζάνι παρέχει 88,3 mg βιταμίνης C.

5. Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 84,7 mg βιταμίνης C, καθώς και επιτρεπτές δόσεις φολλικού οξέος και άλλων ενώσεων που βοηθούν την υγεία. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στη λεύκανση των δοντιών.

6. Κουνουπίδι

Ψητό, στον ατμό ή πουρέ, τρώγοντας ένα μικρό κουνουπίδι λαμβάνετε 127,7 mg βιταμίνης C, συν 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

7. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τρόφιμα γεμάτα με φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που προλαμβάνουν τον καρκίνο, σας παρέχουν 74,8 mg βιταμίνης C. Εάν σας αποθαρρύνει η πικρή τους γεύση, ανακαλύψτε τη γλυκήτητά τους μετά το ψήσιμο.

8. Ανανάς

Εκτός από 78,9 mg βιταμίνης C, ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της τροφής και στη μείωση του φουσκώματος. Η βρωμελίνη δρα επίσης ως ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη έπειτα από μια σκληρή προπόνηση.

9. Ακτινίδιο

Μια μερίδα δύο φρούτων περιέχει 137,2 mg βιταμίνης C. Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και χαλκό.

10. Μάνγκο

Περιέχει 122,3 mg βιταμίνης C, και επιπλέον αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία, όπως η βιταμίνη C, παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Πηγή: ygeiamou.gr