Καλαμπόκι: Πώς να επιλέξεις το καλύτερο

Αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο στην κουζίνα μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πώς όμως μπορούμε να διαλέξουμε το καλύτερο ποιοτικά; Ο λόγος για το καλαμπόκι το οποίο έτσι καλυμμένο με τις εξωτερικές φλούδες και τα «μουστάκια» του, δεν μας βοηθά να καταλάβουμε αν είναι το κατάλληλο για εμάς.

Υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεχωρίσεις τα καλύτερα καλαμπόκια στον μανάβη κάθε φορά, ακολουθώντας 4 απλά βήματα. Κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει να ξεφλουδίσεις τελείως το εξωτερικό περίβλημα από το καλαμπόκι, δημιουργώντας ένα χάος γύρω σου, καθώς εκτός από αγενές -δεν πειράζουμε ποτέ κάτι που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα αγοράσουμε-, αυτό δεν είναι και σωστό, αφού το περίβλημα είναι που διατηρεί το καλαμπόκι φρέσκο.

Όταν αγοράσετε ξανά καλαμπόκι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να βρείτε το καλύτερο:

1. Πιάσε κάθε καλαμπόκι ξεχωριστά για να νιώσεις το βάρος του στο χέρι σου
Ένα ζουμερό καλαμπόκι θα πρέπει να το αισθάνεσαι βαρύ για το μέγεθος του, ενώ ένα ξηρό ή μαραμένο, θα είναι ελαφρύτερο από ό,τι φαίνεται.

2. Ζούληξέ το ελαφρά
Ξεκίνησε από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, ζουλώντας πολύ απαλά το καλαμπόκι, για να διαπιστώσεις εάν έχει την ίδια συνοχή σε όλη την επιφάνεια του. Έτσι, μπορείς να εντοπίσεις σημεία που είναι πιο ξηρά, ένδειξη ότι το καλαμπόκι δεν είναι τόσο καλό.

3. Έλεγξε τις φουντίτσες του
Οι φουντίτσες ή «μουστάκια» στην άκρη του καλαμποκιού, ωριμάζουν όσο περνάει ο χρόνος από τη στιγμή της συγκομιδής. Λευκές, κίτρινες ή ακόμη και ανοιχτές καστανές φουντίτσες αποτελούν ένδειξη ότι το καλαμπόκι κόπηκε πρόσφατα και είναι φρέσκο. Απόφυγε κολλώδεις μαύρες ή σκούρες καφέ φουντίτσες..

4. Για περισσότερη σιγουριά ρίξε μια μικρή ματιά στον φλοιό
Το ζύγισες στο χέρι σου, έλεγξες την επιφάνεια του εξωτερικά καθώς και το χρώμα που έχουν τα μουστάκια του στην άκρη, αλλά ακόμη έχεις μια αμφιβολία ότι το καλαμπόκι στα χέρια σου είναι αρκετά φρέσκο; Τότε ξεκόλλησε ένα πολύ μικρό μέρος από τις εξωτερικές φλούδες, ίσα για να δεις πώς είναι εσωτερικά ο φλοιός του. Προσοχή, ένα μικρό μέρος είπαμε, όχι να βγάλεις ολόκληρη φλούδα!

Δείτε ακόμη: Σαράντα βαθμοί, λιώνει το… σκυλί