Ξεκινά η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Ξεκινά η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην Ελλάδα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη οροεπιδημιολογική πληθυσμιακή μελέτη στην Ελλάδα, με αντικείμενο τον κορονοϊό.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο τη χαρτογράφηση του ανοσολογικού προφίλ του πληθυσμού της Κρήτης.

Δηλαδή τον εντοπισμό του επιπέδου αντισωμάτων και τον καθορισμό του επιπέδου ανοσίας του τοπικού πληθυσμού έναντι της Covid-19.

O υπεύθυνος του Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής, Γιώργος Σουρβίνος, διευκρίνισε ότι η μελέτη θα αφορά 1.060 άτομα και θα περιλαμβάνει εργαστηριακό έλεγχο αντισωμάτων – όχι όμως, με τη μορφή γρήγορων τεστ.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα σε σχέση με το τι γίνεται στην Κρήτη, πριν την πλήρη άρση των μέτρων, ενώ ιδανικά θα ήταν κάτι αντίστοιχο να επαναληφθεί όταν τα μέτρα θα αρθούν πλήρως» επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Η έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου.

«Ήδη έχουμε καταθέσει σχετικό πρωτόκολλο στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει ενημερωθεί η 7η ΥΠΕ , ενώ το μόνο που απομένει για να ξεκινήσουμε, είναι η τυπική έγκριση από την Περιφέρεια Κρήτης, την οποία και αναμένουμε αύριο».

Όσον το πληθυσμιακό δείγμα, διευκρίνισε ότι θα είναι τυχαίο και θα έχει διαστρωμάτωση, με βασικές παραμέτρους το φύλο, την ηλικία αλλά και τις περιοχές του νησιού.

Ειδική αναφορά έκανε και στον τρόπο ανίχνευσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του ιού στην Κρήτη, γνωστοποιώντας ότι το νησί αναμένεται να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό αναλυτή, ο οποίος θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων – σε λιγότερο από 70 λεπτά.

«Ο αναλυτής είναι χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ και αναμένεται να έρθει στην Κρήτη στα μέσα Ιουνίου, καθώς υπάρχει τρομακτική πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ίδιο αναλυτή που θα μπορεί ημερησίως να κάνει μέχρι και 400 δείγματα, τετραπλασιάζοντας περίπου τις δυνατότητες του εργαστηρίου»

Πηγή: ΑΜΝΑ

Δείτε ακόμη: Εντυπωσιακή μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στη Θεσσαλονίκη λόγω… κορονοϊού

Loading

Play