Πάνω από το 25% των Ευρωπαίων δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα του Eurofound. Η πρόσφατη έρευνα της Eurofound σχετικά με την υγεία των Ευρωπαίων το 2024 αποδεικνύει σοβαρές ανεπάρκειες στην πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, καθώς πάνω από το 25% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση σε απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες τουλάχιστον μία φορά το 2024. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα 22% των συμμετεχόντων αντιμετώπισε ιατρικά προβλήματα χωρίς τη δυνατότητα περίθαλψης ή εξετάσεων. Αυτή η αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εντείνει την ανησυχία, ενώ επιδείνωση καταγράφεται και στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, μόλις το 18% των Ευρωπαίων ανέφερε έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, με τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα να ανέρχονται στο 16%. Η Eurofound δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομερή στοιχεία ανά χώρα για την υγεία, όμως οι διαφορές σε σχέση με τα ευρήματα της Eurostat και του ΟΟΣΑ προκαλούν ανησυχίες για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται.
Για το 2023, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών αντιμετώπισε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, υπερτριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι μόλις 3,8%. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ μετά την Εσθονία, με το 11,6% των πολιτών να αναφέρει ως κύριες αιτίες την οικονομική επιβάρυνση και τη μακρά αναμονή. Οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν επίσης την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με τον ΟΟΣΑ να αναφέρει ότι σχεδόν το 23% του φτωχότερου εισοδηματικού πεμπτημόριου δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες.
Η υγειονομική περίθαλψη είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με τις ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγείας να εντείνονται, γεγονός που προσθέτει περισσότερες ανεκπλήρωτες ανάγκες. Το 2024, το 40% των ατόμων με αναπηρία δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, συγκριτικά με το 17% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Το οικονομικό υπόβαθρο των νοικοκυριών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr