Η δημοκρατία επηρεάζει την υγεία, καθώς οι χώρες με περισσότερους υγειονομικούς καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η δημοκρατία δεν αφορά μόνο τις ελεύθερες εκλογές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα· όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη, αφορά και την υγεία, συγκεκριμένα την αναλογία υγειονομικού προσωπικού προς τον πληθυσμό. Οι άνθρωποι στις πλουσιότερες χώρες, με πιο εύρωστες δημόσιες υπηρεσίες, τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια και να υποστηρίζονται από ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Οι χώρες που θεωρούνταν ιδιαίτερα δημοκρατικές και λιγότερο διεφθαρμένες έτειναν επίσης να έχουν περισσότερους διαθέσιμους υγειονομικούς, σύμφωνα με τη μελέτη. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, για κάθε 10% αύξηση της πυκνότητας των υγειονομικών, η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης βελτιώνονται κατά 2,3%.
Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία διακρίνονται για τις υψηλές βαθμολογίες δημοκρατίας και χαμηλά επίπεδα διαφθοράς. Ωστόσο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παρά τη δημοκρατική τους κατάσταση, παρουσιάζουν προβλήματα διαφθοράς που επηρεάζουν το υγειονομικό τους προσωπικό.
Πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο σε εργαζόμενους στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με μόνο 7% ως ποσοστό, ενώ η χώρα έχει την μεγαλύτερη αναλογία ιατρών ανά 1.000 κατοίκους, αλλά και μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών.