Μουζνίρ και Μουσταφά: Σύμβολα της φρίκης του συριακού πολέμου

Μουζνίρ και Μουσταφά: Σύμβολα της φρίκης του συριακού πολέμου

Μέσα στις προσεχείς ημέρες, πατέρας και γιος θα συναντηθούν με ομάδα ειδικών του Centro Protesi Inail, κορυφαίου κέντρου αποκατάστασης και προσθετικής στη βόρεια Ιταλία. Θα είναι το πρώτο σκέλος μιας μακράς διαδικασίας, με το πέρας της οποίας ο Μουνζίρ και ο Μουσταφά θα αποκτήσουν τεχνητά μέλη.

«Κακουχίες της ζωής» ήταν ο τίτλος που ο Ασλάν επέλεξε να δώσει στη φωτογραφία, η οποία αργότερα αναδείχθηκε η καλύτερη της περσινής χρονιάς, στα Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας της Σιένα, στην Ιταλία.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ενώ βρισκόταν στα τουρκοσυριακά σύνορα, ο φωτορεπόρτερ (κτηνίατρος στην κανονική ζωή) Μεχμέτ Ασλάν απαθανάτισε με τον φακό μια εικόνα, που έμελλε να γίνει σύμβολο της φρίκης του πολέμου, αλλά και της αστείρευτης θέλησης για ζωή.

Στηρίζοντας το ακρωτηριασμένο δεξί πόδι του σε μία πατερίτσα, ένας νεαρός Σύρος πρόσφυγας κρατά ψηλά στον ουρανό τον μικρό γιό του, που του λείπουν τα άκρα. Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, χαμογελούν πλατιά, καθώς κοιτούν ο ένας τον άλλο στα μάτια.

Σήμερα 33 ετών, ο Μουνζίρ έχασε προ ετών το πόδι του σε βομβιστική επίθεση στο υπαίθριο παζάρι της Ιντλίμπ.

Ο μικρός Μουσταφά γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια, συνέπεια της θεραπείας που έλαβε η μητέρα του όταν ήταν ακόμη έγκυος σε αυτόν και δηλητηριάστηκε από επίθεση με χημικά στη βορειοδυτική Συρία.

Ένα χρόνο μετά πατέρας και γιός, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς οικογένειας των Σύρων προσφύγων, έχουν ανοίξει πια ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, στην όμορφη ιταλική πόλη στην περιφέρεια της Τοσκάνης.

«Γειά σου Ιταλία!», αναφώνησε κατά την άφιξη ο μικρός Μουσταφά, μην κρύβοντας τη χαρά του, την οποία μοιράζονταν όλη, εντός κι εκτός της οικογένειας.

«Θέλω να πάω σχολείο με τα άλλα παιδιά και να οδηγήσω αυτοκίνητο», λέει με ένα χαμόγελο τόσο πλατύ, που σχηματίζει στα μαγουλάκια του λακκάκια.

«Δεν θέλω τίποτα για μένα, μόνο ένα μέλλον για τον Μουσταφά», επαναλαμβάνει συνέχεια ο πατέρας του στους δημοσιογράφους, στον δήμαρχο, στους ιερείς και τους νέους γείτονες της οικογένειας των Σύρων προσφύγων στη Σιένα, που τους επισκέπτονται τακτικά.

Δείτε επίσης: Πάτρα: Ζητήθηκε εκταφή της μικρής Τζωρτζίνας

Loading

Play