Oι τρεις λόγοι για το sell off 2,8%

Oι τρεις λόγοι για το sell off 2,8%

Mε άγριο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών συνεχίζει η Αθήνα καθώς ο Γενικός Δείκτης χάνει πάνω από 2,8% ενώ οι τραπεζικές μετοχές χάνουν έως 8%.

Οι πιέσεις, οι οποίες συνεχίζουν επι δέκα ημέρες  προϊδεάζουν για άσχημες ειδήσεις εν όψει και σήμερα δημοσιεύθηκαν ορισμένες πληροφορίες για απόρριψη της μείωσης των πλεονασμάτων στο 2,5% από το Βερολίνο.

Οι Έλληνες επενδυτές, αλλά και οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται για την ελεύθερη πτώση των τραπεζών, ένα μήνα σχεδόν μετά την έλευση στην εξουσία, μιας κυβέρνησης πιο φιλικής  στην επιχειρηματικότητα. Μ άλλα λόγια δεν βλέπουν ακόμα να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό μια πρόοδος και άνοδος των τιμών με βάση  τις εξαγγελίες της. Η άνοδος του Δείκτη έως 45% ήταν γρήγορη και τώρα εξαϋλώνεται.

Οι τράπεζες έχασαν σχεδόν όλα τα κέρδη από την άνοδο που πραγματοποιήθηκε πριν από τις εκλογές.

Επίσης, αρχικά φαινόταν ότι, την κάθοδο του τελευταίου διαστήματος μεθόδευαν μόνο τα short funds, ωστόσο οι πωλητές στις τράπεζες δείχνουν ότι η τάση είναι γενικευμένη.

Οι τρεις λόγοι της πτώσης

Οι πιέσεις στις τράπεζες συνδέονται ως ένα βαθμό και με το άσχημο περιβάλλον των διεθνών αγορών ωστόσο η σημερινή κατάρρευση απέδειξε ότι η ελληνική αγορά συρρικνώνεται καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν να γίνονται πραγματικότητα τα όσα εξαγγέλθηκαν πριν από τις εκλογές.

Είναι βασικό να προσθέσει κανείς κάτι βασικό για όλες τις αγορές : όταν μια αγορά χάνει πάνω από 10% μέσα σε λίγες ημέρες χάνει σε αξιοπιστία και οι επενδυτές αποχωρούν, όταν η αγορά δεν εμφανίζει καμία αντίσταση.

Επιπλέον, η  μείωση των κόκκινων δανείων θα ξεκινήσει με την έγκριση των σχεδίων από τον SSM στα τέλη του Σεπτεμβρίου ενώ λίγες ημέρες πριν θα έχουν αρθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, η ελληνική αγορά κυριαρχείται από τα ξένα hedge funds τα οποία αποχωρούν άτσαλα δίχως και να ενδιαφέρονται και τόσο για τις τιμές. Οι Έλληνες θεσμικοί από την πλευρά τους δεν έχουν τις δυνάμεις να συγκρατήσουν την αγορά. Αν προσθέσουμε επίσης, έχουμε συντονισμένες πωλήσεις με μπιζάρισμα πωλήσεων από τα short funds τότε είναι εύκολο να καταλάβουν όλοι γιατί η ελληνική αγορά «ξεφούσκωσε» σε ανύποπτο χρόνο, όταν οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι με τις διακοπές τους.

Loading

Play