Για ανησυχιτικές διακυμάνσεις στο όζον κάνουν λόγο Κινέζοι επιστήμονες
Για ανησυχητικές διακυμάνσεις στο όζον κάνουν λόγο Κινέζοι επιστήμονες

Για ανησυχητικές διακυμάνσεις στο όζον κάνουν λόγο Κινέζοι επιστήμονες

Ανησυχητικά φαίνεται πως είναι τα ευρήματα μιας ομάδας Κινέζων επιστημόνων, η οποία παρατήρησε διακυμάνσεις στην πυκνότητα της στιβάδας του όζοντος, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό το παγκόσμιο κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικής Επιστήμης στη Χεφέϊ που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέπτυξε αυτή τη θεωρία αναλύοντας και σαρώνοντας τα δεδομένα της ατμόσφαιρας που συλλέχθηκαν από δορυφόρους 4.443.282 φορές για μια περίοδο 15 ετών, ξεκινώντας από το 2002.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δείχνουν την επίδραση των διακυμάνσεων της στιβάδας του όζοντος στην ηλιακή δραστηριότητα, συλλέχθηκαν σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη της ατμόσφαιρας. Λόγω αυτής της παρεμβολής στην ηλιακή δραστηριότητα η τρύπα στη στιβάδα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι πλέον μεγαλύτερη από την τρύπα πάνω από την Αρκτική. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτές οι μεταβολές της πυκνότητας στη στιβάδα του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από τις καταστροφικές υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες, συσχετίζονται σημαντικά με τα αυξανόμενα ζητήματα της ηλιακής ακτινοβολίας, της πυκνότητας του ατομικού οξυγόνου και της μεταβαλλόμενης θερμοκρασίας του ανώτατου ορίου της Μεσόσφαιρας.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Journal of Geophysical Research: Space Physics – μία δημοσίευση υπό την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση.

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400