Του Γ. Σταφυλά
Κανείς δεν γιορτάζει στην Αθήνα, παρά μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Σύριζα- ΑΝΕΛ. Η πτώση και το αρνητικό πρόσημο του χρηματιστηρίου την επαύριο της συμφωνίας των Βρυξελλών για το χρέος υποδεικνύει την απογοήτευση των ξένων επενδυτών για το χρέος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 771,18 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%. Η αγορά άνοιξε με κέρδη 2,5%, αλλά εξανεμίστηκαν γρήγορα καθώς η αποτίμηση της συμφωνίας δεν είναι και τόσο θετική, όσο τουλάχιστον την προβάλλει η κυβέρνηση.
Οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν με πτώση της απόδοσης, αλλά οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες καθώς η απόδοση κινείται στο 4.1%. Ουσιαστικά, η Ελλάδα έλαβε μια λύση την οποία θα είχε από το 2014, και δεν θα είχε προβεί ούτε σε κλείσιμο τραπεζών, ούτε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τέσσερα χρόνια μετά και αφού χάθηκε η ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτεθειμένη στις κρίσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ιταλία.
Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, αλλά τα ομόλογα είναι εκτεθειμένα, ένας συνδυασμός παράξενος. Ουσιαστικά, οι αγορές ανησυχούν για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και η μερική ελάφρυνση θα πιέσει την κυβέρνηση του Σύριζα, όπως περιμένουν ορισμένοι ξένοι επενδυτές.
Πως κινήθηκαν οι μετοχές μετά τη συμφωνία της “γραβάτας”
Η μετοχή της Alpha Βank έκλεισε με άνοδο 2,04% στα 2 ευρώ. Πτώση 2,03% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,28 ευρώ. Με πτώση 1,55% η μετοχή της Eurobank στα 0,95 ευρώ. Με άνοδο 0,20% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,046 ευρώ. Βουτιά 6,28% στη μετοχή της ΔΕΗ στα 1,94 ευρώ – με πωλήσεις χιλιάδων μετοχών ξαφνικά το μεσημέρι. Ανάλογη εικόνα και στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ με πτώση 4,96% στα 1,726 ευρώ. Κέρδη 2,83 % για τον ΟΤΕ στα 10,54 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 81 εκατ. ευρώ.