Την αποχώρησή της από τη μέτρηση των κυκλοφοριών του πρακτορείου «Άργους» ανακοίνωσε η εφημερίδα «Documento».
Η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη με μακροσκελή ανακοίνωσή της εξηγεί τους λόγους που προχώρησε αυτή σε αυτή την ενέργεια.
Θυμίζουμε ότι την ίδια απόφαση έχει πάρει και η “Καθημερινή”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μετά την ανακοίνωση πως η «Καθημερινή», η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, αποχωρεί από το σύστημα που εμφανίζεται ως μέτρηση κυκλοφορίας, το Documento αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε ένα διεφθαρμένο σύστημα «εκτιμήσεων κυκλοφορίας» –το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ως μέτρηση– και να αποτελούμε άλλοθι σε διαδικασίες που ναρκοθετούν την ύπαρξη του Τύπου.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου το πρακτορείο αναλαμβάνει να ανακοινώνει «εκτιμήσεις κυκλοφορίας», ορίζοντας έτσι πώς θα κυμανθεί η διαφήμιση. Υπεισέρχεται δηλαδή σε έναν τομέα που δεν αφορά το ίδιο αλλά την εφημερίδα και τον διαφημιζόμενο, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνει ποτέ την πραγματική κυκλοφορία.
Από τους πρώτες μήνες κυκλοφορίας του Documento είχαμε διαπιστώσει και καταγγείλει δημόσια πως τα τότε δύο πρακτορεία διανομής Τύπου, Ευρώπη και Αργος, είχαν δημιουργήσει ένα ψεύτικο σύστημα μετρήσεων, μέσα από το οποίο βάζουν καπέλα πώλησης ή σαμποτάρουν εφημερίδες με σκοπό να ορίζουν το μοίρασμα της διαφήμισης. Λίγο αργότερα οι καταγγελίες του Documento επιβεβαιώθηκαν από την Αρχή Ανταγωνισμού η οποία κατέστησε κατηγορούμενα τα δύο πρακτορεία, τα οποία σε συνεννόηση μεταξύ τους χειραγωγούσαν την αγορά. Στα αρχεία τους βρέθηκαν έως και αποδεικτικά στοιχεία για κοινές συνεδριάσεις για κοινή τιμολογιακή πολιτική και αντιμετώπιση πελατών.
Το πρακτορείο Ευρώπη έκλεισε, ακολουθώντας την πορεία όλων των επιχειρήσεων Τύπου της οικογένειας Μπόμπολα, ενώ το Αργος πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ταυτόχρονα εκδίδει και εφημερίδες.
Επί μήνες το Documento προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους μετρήσεων αλλά και παρακολούθηση της διανομής της εφημερίδας χωρίς να το γνωρίζει το πρακτορείο. Τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και τα οποία γνωστοποιήσαμε με εξώδικα στο Αργος, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός συστήματος χειραγώγησης του Τύπου και ανοιχτού σαμποτάζ. Οι μετρήσεις του Documento έφεραν πρώτη σε κυκλοφορία την «Καθημερινή» ενώ το Αργος εμφάνιζε ως πρώτες εφημερίδες εναλλάξ το «Πρώτο Θέμα» και το «Βήμα», δηλαδή των εκδοτών που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι του Αργους. Η δε σύλληψη της εναλλάξ πρωτιάς έχει όλα τα στοιχεία της γελοίας και άκομψης παιδικής εξαπάτησης.
Σε ό,τι αφορά το Documento ανακαλύψαμε πως:
1. Η εφημερίδα εμφανίζεται να πηγαίνει ακόμη και σε κλειστά περίπτερα ενώ μας δίνεται μια πλαστή εικόνα διανομής και πώλησης στα περίπτερα αυτά.
2. Σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν περίπτερα μέσα στην Αθήνα που δεν είχαν προμηθευτεί την εφημερίδα. Η απάντηση του πρακτορείου σε σχετική εξώδικη διαμαρτυρία του Documento ήταν πως οφειλόταν σε λάθος του περιπτερά, επιχείρημα το οποίο αγγίζει τη γελοιότητα.
3. Στη διανομή στην περιφέρεια φύλλα της εφημερίδας μένουν στις αποθήκες των υποπρακτόρων ενώ εμφανίζεται πως έχει γίνει διανομή στα περίπτερα.
4. Οι πωλήσεις που δείχνει το σύστημα του Αργους σε συγκεκριμένα περίπτερα είναι διαφορετικές από αυτές που διαπιστώσαμε με τη δική μας καταμέτρηση.
Πρόκειται για διαδικασίες που χτυπούν όχι το Documento αλλά το σύνολο του Τύπου, με σκοπό να επιβιώσουν μόνο οι εφημερίδες του Μαρινάκη και των συνεταίρων του «Πρώτου Θέματος». Η κυβέρνηση προχωρά το σύστημα της καθιέρωσης του barcode (ηλεκτρονική καταγραφή της πώλησης) ως εξασφάλιση της απεικόνισης της πραγματικής πώλησης. Την ίδια ώρα, όμως, το μονοπώλιο της διανομής αποκτά άμεσα ή έμμεσα (με αχυρανθρώπους) υποπρακτορεία σε όλη την περιφέρεια. Θα μπορεί έτσι να βάλει καπέλα στην κυκλοφορία όχι στην τελική καταμέτρηση αλλά από το ενδιάμεσο στάδιο της πώλησης, χτυπώντας αγορές φύλλων στο μηχάνημα. Θα αγοράζουν δηλαδή φύλλα από τον εαυτό τους. Για κάθε 10.000 ευρώ που θα δίνουν για αγορά π.χ 10.000 φύλλων θα εξασφαλίζουν εκατομμύρια διαφήμισης.
Επειδή δεν καλούμαστε ως χώρα να ανακαλύψουμε τον τροχό, πρέπει η κυβέρνηση να μελετήσει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο στο θέμα της διανομής. Πρέπει με θεσμικά μέτρα και νομικές ρυθμίσεις να θωρακίσει την ελευθερία του Τύπου και κυρίως να ποινικοποιήσει την προσπάθεια νοθείας. Ως σήμερα η εφαρμογή ή όχι των όποιων μέτρων δεν επιφέρει καμία τιμωρία και κύρωση. Η απόκρυψη εφημερίδας πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα γιατί η πρακτική αυτή εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
Δεν πρόκειται για «ζητήματα αγοράς» αλλά για ουσιαστικό συνταγματικό δικαίωμα το οποίο σήμερα είναι έρμαιο ενός μονοπωλίου με συγκεκριμένα συμφέροντα. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση πως με βάση τα οικονομικά στοιχεία του πρακτορείου Αργος υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μην υπάρχει πρακτορείο για να κάνει διανομή. Να βάλει λουκέτο όπως και η Ευρώπη. Δεν μπορεί η διανομή του Τύπου να είναι παιχνίδι ή βίτσιο ανεξέλεγκτων ιδιωτών ούτε να αναλαμβάνουν τη διανομή Τύπου επιχειρήσεις που δεν παρέχουν καμιά εγγύηση για την επιχειρηματική ύπαρξή τους την επόμενη μέρα.
Καλούμε και τους υπόλοιπους εκδότες που δεν ελέγχονται από το γνωστό σύστημα να αποχωρήσουν από τις εικονικές μετρήσεις και να μη δίνουν άλλοθι στη λειτουργία της αθλιότητας. Η μαζική αποχώρηση θα ανατρέψει και το σικέ μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας που γίνεται μέσα από τα εικονικά νούμερα πωλήσεων. Ας είναι η εξασφάλιση της διαφήμισης θέμα διαπραγμάτευσης της κάθε εφημερίδας με τον πελάτη στην οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί πληθώρα ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών και όχι μαφιόζικες μέθοδοι νταβατζήδων.
Οι εφημερίδες πρέπει να εκδίδονται αλλά ας μην είμαστε εκδιδόμενοι σε ένα διεφθαρμένο σύστημα για να επιβεβαιώνουμε το σικέ παιχνίδι».