Ινδία: Οριστικό κλείσιμο εργοστασίου έπειτα από πολύνεκρες διαδηλώσεις
Φωτογραφία Αρχείου

Ινδία: Οριστικό κλείσιμο εργοστασίου έπειτα από πολύνεκρες διαδηλώσεις

Οι αρχές διέταξαν τη Δευτέρα (28 Μαΐου 2018) το οριστικό κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής χαλκού στην Ινδία, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο διαδηλώσεων και συνεπακόλουθων εκτεταμένων επεισοδίων, στα οποία δεκατρείς άνθρωποι έπεσαν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών.

Τονίζοντας πως προχωρά σε αυτήν την κίνηση για «το γενικό καλό», η κυβέρνηση του Ταμίλ Ναντού, του κρατιδίου της Ινδίας όπου είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο, εξήγησε σε επίσημο έγγραφό της ότι αποφάσισε να «εγκρίνει την εντολή κλεισίματος (του εργοστασίου) που έδωσε ο φορέας ελέγχου της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Ταμίλ Ναντού» και κατά συνέπεια «διατάσσει το κλείσιμο επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων αυτών», που βρίσκονται στην πόλη Τουτίκοριν.

Η αστυνομία συγκρούστηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη με χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούσαν τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρείας Sterlite Copper, θυγατρικής του βρετανικού ομίλου-κολοσσού των μετάλλων Vedanta, καθώς όπως κατήγγειλαν μόλυνε το περιβάλλον.

Από τα πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν δεκατρείς διαδηλωτές. Στα επεισόδια κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και μέρος των γραφείων των τοπικών αρχών.

Ο φορέας ελέγχου της περιβαλλοντικής ρύπανσης του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού είχε ήδη αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου.

Η αστυνομική βία –παρότι οι τοπικές αρχές επιχειρηματολόγησαν ότι ήταν αναπόφευκτη για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση– προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέρους της ινδικής αντιπολίτευσης. Ο Ραχούλ Γκάντι, πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, κατήγγειλε ένα κρούσμα «κρατικής τρομοκρατίας».

Η λειτουργία του εργοστασίου συναντούσε έντονη αντίσταση από μέρους των κατοίκων εδώ και χρόνια. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η Sterlite επιδίωκε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του, η ισχύς της οποίας εξέπνεε στα τέλη της χρονιάς, και το διπλασιασμό της παραγωγικής του δυνατότητας, που βρισκόταν στους 400.000 τόνους κατ’ έτος.

Κάτοικοι ωστόσο εξεγέρθηκαν καταγγέλλοντας ότι το εργοστάσιο μόλυνε τη γη και τους υδροφόρους ορίζοντες της πόλης.

Το εργοστάσιο είχε διαταχθεί από τις αρχές να κλείσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2013, εξαιτίας διαρροής αερίου. Το τρέχον διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play