Λογική & υποκρισία στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Λογική & υποκρισία στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Η λογική και η υποκρισία στην αναθεώρηση του Συντάγματος! Δεν θα μπορούσε κανείς λογικός και σοβαρός άνθρωπος να μη χαρεί με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Ήταν μια απόφαση την οποία έπρεπε να είχε πάρει πολύ νωρίτερα η ελληνική βουλή, ώστε να πάψει να χρησιμοποιείται ένας από τους κορυφαίους θεσμούς από τα κόμματα που βιαζόντουσαν να πάρουν την εξουσία, ευτελίζοντας κάθε έννοια συναίνεσης στην εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Από την άλλη βέβαια, για να μη μας πέσει και πολύ βαριά η λογική απόφαση των αντιπροσώπων του έθνους να προβούν στην αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήρθαν να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα μιας παράλογης και παρανοϊκής χώρας η οποία δεν δέχεται ακόμα και εν έτει 2019 να αναθεωρήσει το άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Τι κι αν οι περισσότεροι από τους «εκλεκτούς» του ελληνικού κοινοβουλίου σπούδασαν στο εξωτερικό; Τι κι αν των περισσοτέρων τα παιδιά πηγαίνουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδιωτικά δημοτικά και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, των οποίων δεν απαγορεύεται η ίδρυσή τους; Για τα πανεπιστήμια είναι αλλιώς, και αυτό δεν αλλάζει.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο της αναθεώρησης ήταν το άρθρο 86, το περίφημο άρθρο περί ευθύνης των υπουργών, στο οποίο ναι μεν με ισχυρή πλειοψηφία αποφασίστηκε η αναθεώρησή του, αλλά στην εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης σημειώθηκε η «πονηρή» πλειοψηφία των 179 βουλευτών. Συγκεκριμένα, η ερμηνευτική δήλωση ήταν «προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων».

Πολλά ήταν ακόμα τα θετικά σημεία της αναθεώρησης, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα ενδεχομένως, αν η κυβέρνηση δεν επέλεγε να φέρει την αναθεώρηση στην ολομέλεια λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, και με τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι πολύ κοντά.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι το κομματικό πρόσημο και τα ενδεχόμενα οφέλη απασχόλησαν τα επιτελεία των κομμάτων και καθόρισαν αρκετές επιλογές, ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργαζόμενων βουλευτών του, καθώς στην πλευρά εκείνη βρίσκεται και η κρίσιμη πλειοψηφία η οποία μπορούσε να ανοίξει και να φέρει κοντά στην ψήφιση τα ζητήματα.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Loading

Play