Ποινές για τις φωτογραφίες απανθρακωμένων πτωμάτων ζητούν οι δημοσιογράφοι

Ποινές για τις φωτογραφίες απανθρακωμένων πτωμάτων ζητούν οι δημοσιογράφοι

Επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και το αρμόδιο όργανο δεοντολογίας έστειλαν 130 δημοσιογράφοι.

Ζητούν την κινητοποίηση των οργάνων της Ένωσης, απέναντι στο φαινόμενο της αναπαραγωγής φωτογραφιών με απανθρακωμένα πτώματα, προς χάριν της «ενημέρωσης» και της …«αφύπνισης του λαού»!

Οι φωτογραφίες διακινήθηκαν από δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΑ, συνταξιούχο και πρώην συνδικαλίστρια.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Συνάδελφοι,

Η τραγωδία που έπληξε χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Ανατολική Αττική είναι αυτονόητο ότι – ειδικά για τον κλάδο μας- απαιτεί τον σεβασμό μας στο δράμα όσων επλήγησαν και όσων θρηνούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων. Με έκπληξη αρχικά και στη συνέχεια με οργή έχουμε διαπιστώσει ότι συνάδελφοί μας διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων φωτογραφίες απανθρακωμένων παιδιών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτές οι φωτογραφίες “αφυπνίζουν”.

Παρά τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις που τους έγιναν από συναδέλφους και απλούς πολίτες για το απαράδεκτο και το ανήθικο αυτής της κίνησης οι ίδιοι όχι μόνο υποστηρίζουν ότι καλώς ανάρτησαν αυτές τις φωτογραφίες, αλλά υπόσχονται ότι θα τις κάνουν και “αφίσες που θα γεμίσουν όλη την πόλη”.

Είναι πιστεύουμε απόλυτη ανάγκη και το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Πειθαρχικά Όργανα της Ένωσης να προστατεύσουν απ’ αυτόν τον κανιβαλισμό τους ανθρώπους που θρηνούν και δεν έχουν δώσει σε κανέναν την άδεια να χρησιμοποιούν μ’ αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς τους, αλλά και τον κλάδο από την περαιτέρω απαξίωση, μέσω τέτοιων αχαρακτήριστων ενεργειών. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν είναι το μοναδικό, είναι από τα πιο ακραία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραβιάσεων της δεοντολογίας, αναπαραγωγής fake news και ασέβειας απέναντι στους νεκρούς και τις οικογένειές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη η ΕΣΗΕΑ με ανακοινώσεις της καταδικάζει την δημοσίευση φωτογραφιών νεκρών και επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας μας που ρητά αναφέρει ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος)».

Loading

Play