Οι χειρότεροι φόβοι που εκδήλωσαν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνονται σήμερα στο Χρηματιστήριο, με μια πτώση που αποτελεί «καμπανάκι» για τη συνέχεια. Οι ξένοι επενδυτές λένε ξεκάθαρα ότι, αν δεν συνεχιστούν οι αλλαγές, η Ελλάδα θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και τώρα δεν αρκούν λόγια ή θεωρίες, αλλά κινήσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.
Η Αθήνα – εν μέσω της κρίσης της Τουρκίας και των αποτελεσμάτων των τραπεζών – μοιάζει σαν καρυδότσουφλο που κινείται από τις αλλαγές των διαθέσεων των επενδυτών, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν λάβει το μήνυμα να αποχωρήσουν από αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελλάδα. Η κατάρρευση Τουρκικών εταιρειών, όπως η Turk Telecom, πιέζει την Τουρκία, αλλά και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές και οι επιδράσεις θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους.
Την ίδια στιγμή, ενώ τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως άσχημα, η αντίδραση των επενδυτών είναι εξόχως αρνητική. Τα προβληματικά δάνεια μειώνονται, αλλά οι ξένοι ανησυχούν για τους επόμενους μήνες, ότι δεν θα εξασφαλισθούν τα κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μια πτώση έως και 2,9- 3%, δείγμα του ότι αρκετοί δεν θέλουν την έκθεση, όπως έλεγαν εβδομάδες τώρα αρκετοί εκπρόσωποι τους.
Η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δεν διαθέτει ένα στρατηγικό στόχο που θα φέρει το πολυπόθητο growth (ανάπτυξη) σε οικονομία και επιχειρήσεις. Κι αυτό έχουν ξεχάσει οι πολιτικοί επί οκτώ χρόνια στην Ελλάδα. Ότι, δηλαδή, η οικονομία είναι ανάπτυξη και κέρδη για τις επιχειρήσεις. Όταν δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, τότε χαμηλώνει και ο στόχος και ήδη οι πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να κινείται με ανάπτυξη 1,5-1,7% και όχι 2% που περιμένουν.
Αν προστεθούν σε αυτό το σκηνικό οι πιέσεις από την Τουρκία, τότε η Ελλάδα είναι απαγορευτική και μη επενδύσιμη. Το θετικό στοιχείο είναι ότι εκδηλώθηκε μια αντίδραση και μετά την πτώση έγιναν αγορές, με αποτέλεσμα αυτήν να περιοριστεί στο 0,71%. Ο τζίρος ήδη ανήλθε στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Πτώση 0,72% στο Γενικό Δείκτη
Στις 733,92 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας πτώση 0,91%.
Βουτιά 2,97% για την Alpha bank, στα 1,635 ευρώ.
Με πτώση 1,86% η μετοχή της Eurobank, στα 0,74, ισορροπεί ως ένα βαθμό.
Με βουτιά 2,81% η Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,424 ευρώ.
Με πτώση 1,45% η ΔΕΗ, στα 1,7023 ευρώ.
Οριακή η πτώση στον ΟΤΕ, στα 11,17 ευρώ.
Με πτώση 1,11% ο ΟΠΑΠ, στα 9,385 ευρώ.
Οριακά κέρδη για την Γεκ, στα 5,27 ευρώ.
Αμετάβλητη η Τέρνα Ενεργειακή στα 6,10 ευρώ.