Το Διαδίκτυο κάνει ευρύτατα γνωστούς «μη δημοφιλείς» πανεπιστημιακούς τομείς

Το Διαδίκτυο κάνει ευρύτατα γνωστούς «μη δημοφιλείς» πανεπιστημιακούς τομείς

Ένα βίντεο που δείχνει την καθημερινότητα των φοιτητών οι οποίοι φροντίζουν τους μεταξοσκώληκες σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο έχει προσελκύσει ευρύτατο ενδιαφέρον στις πλατφόρμες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας έτσι γνωστή μία από τις πλέον «μη δημοφιλείς» πανεπιστημιακές σχολές της χώρας.

Στο βίντεο που τράβηξε ένας σπουδαστής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Σενγιάνγκ, που βρίσκεται στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, οι φοιτητές που ασχολούνται με τη σηροτροφία βάζουν τους μεταξοσκώληκες σε ειδικές τσέπες, ταξιδεύουν με τρίκυκλα και τις μεταφέρουν σε αγρόκτημα.

«Το να μελετάς ένα μη δημοφιλή τομέα είναι σαν να διασχίζεις ένα ποτάμι πάνω σε μια ξύλινη σανίδα. Είναι δύσκολο για τους απέξω να καταλάβουν τι κάνεις» σχολίασε ένας χρήστης της κοινωνικής πλατφόρμας Weibo.

Το πανεπιστήμιο έχει τμήμα σηροτροφίας εδώ και 60 χρόνια, ενώ μόνο επτά πανεπιστήμια στην Κίνα έχουν αντίστοιχο τμήμα. Σε αντίθεση με τις πολυπληθείς αίθουσες στα τμήματα των οικονομικών σχολών και των ξένων γλωσσών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Σενγιάνγκ δέχεται μόνο 20 φοιτητές ετησίως στο τμήμα σηροτροφίας. Ενδεικτικό είναι ότι η τάξη του 2015 έχει μόνο 10 φοιτητές.

«Γνώριζα ελάχιστα για τη σηροτροφία πριν γίνω δεκτός στο πανεπιστήμιο, μετά όμως από ένα χρόνο σπουδών διαπίστωσα ότι προσφέρει ευρεία γνώση της βιολογίας, της οικολογίας και της προστασίας των φυτών» λέει ο δευτεροετής φοιτητής Σου Σιν και προσθέτει ότι δεν έχει μετανιώσει καθώς βρίσκει ενδιαφέροντα τον τομέα αυτό, που είναι περιζήτητος στην αγορά εργασίας.

Από τις 31 επαρχίες της Κίνας, οι 28 έχουν ινστιτούτα σηροτροφίας. Περισσότερο από το 91% των αποφοίτων τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δεχθεί προτάσεις για δουλειά πριν από την αποφοίτησή τους, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο καθηγητής Τσιν Λι, 50 χρόνων, αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Σενγιάνγκ, όπου τώρα διδάσκει. Στο πανεπιστήμιο μελετούν κυρίως το άγριο μετάξι, γνωστό ως tussah, και όπως λέει: «ο καθημερινός στόχος να αναπαράξεις και να μελετήσεις τους μεταξοσκώληκες είναι επίπονος, καθώς στην Κίνα στον τομέα αυτόν υπάρχει έλλειψη ταλέντων». Σε δημοφιλή ακαδημαϊκά πεδία ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Στον τομέα όμως της σηροτροφίας, όταν κάποιος κολλήσει στην έρευνα, τότε θα παραχθεί ένα ακαδημαϊκό επίτευγμα. Ο Τσιν ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν για τον τομέα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play