Δημοσκόπηση Alco: Ξεπερνά τις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ

Τι ποσοστό συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα

Με θετικό μάτι είδαν οι πολίτες την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Κυρίαρχο πρόβλημα βέβαια για τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια και ειδικά στα καύσιμα και το ρεύμα. Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open.

propoli

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Αποτέλεσμα η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις  8.5  μονάδες ενώ τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας μικρή απώλεια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη σε ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «εκτιμάτε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας, οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο» ενώ το 29% εκτιμά ότι δεν βοήθησε καθόλου. Παράλληλα, σε ποσοστό 69% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις Ερντογάν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και μόνο 18% πιστεύει ότι δεν θα έχουν συνέχεια. 

Alco_01
Alco_02-

Ανησυχία για την ακρίβεια και δυσπιστία για τα μέτρα

Σχετικά με την ακρίβεια, το 42% των πολιτών απάντησαν ότι το τελευταίο διάστημα η οικογένειά τους μείωσε την κατανάλωση βασικών αγαθών ενώ το 17% απαντά ότι την έχει περιορίσει πολύ. Αντίθετα το 29% απάντησε ότι την έχει περιορίσει λίγο ενώ το 11% καθόλου.

Alco_03

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 35% είπε ότι βοηθούν λίγο, το 31% καθόλου ενώ μόλις το 19% αρκετά.

Έντονη είναι και η δυσπιστία αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά περιθώρια για μείωση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 68% όσων απαντούν στη δημοσκόπηση λέει ότι υπάρχουν και μόλις 11% εκτιμά ότι πράγματι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια. 

Από τους ερωτηθέντες το 27% είπε ότι η ακρίβεια θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι θα ψηφίσουν οι πολίτες το 35% μεγάλο ενώ το 16% μικρό και το 15% πολύ μικρό.

Alco_04
Alco_05
Alco_06
Alco_07

Άνοδος ΝΔ για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες

Οι πολίτες, πάντως, κατά 33% εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, 34% λέει ότι θα ήταν ίδια και 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει θετικό ποσοστό 37% με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 29% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 27%. Ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, 17% και 10% αντίστοιχα. 

Alco_08-

Ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ποιον προτιμά ο κόσμος για τη θέση του Πρωθυπουργού, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει το 36% των ψήφων, τον Αλέξη Τσίπρα το 25% ενώ το 32% είπε ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Alco_09

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό  31,1% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοδο 0,1%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη Ελληνική Λύση με 4,6%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει και το ΜέΡΑ25 καθώς καταγράφει ποσοστό 3,5%.   

Alco_10
Alco_10a
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Politic για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου: Ρεκόρ δυσαρέσκειας για την δημοτική αρχή – «Χάνει έδαφος» ο Μανδαλιανός

Loading