“Πράσινο” ραντεβού στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Οργάνωση δενδροφύτευσης στην περιοχή Στρεμπενιώτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Σε εξέλιξη μεγάλες παρεμβάσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την αύξηση του πρασίνου με τις αναπλάσεις περιοχών  

Με μια συμβολική όσο και ουσιαστική πρωτοβουλία συμμετέχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μέσα από διευρυμένο πλαίσιο δράσεων και σχεδιασμών την ανάγκη τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και την ανάγκη της βελτίωσής του στις πόλεις και στα πυκνοδομημένα πολεοδομικά συγκροτήματα, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο βρίσκεται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τα αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια που βρίσκονται σε τραγικά υψηλά επίπεδα.

propoli

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που ήταν η προχθεσινή (Κυριακή 5 Ιουνίου), η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος προχωρά στην οργάνωση δενδροφύτευσης στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη (πάρκο πλησίον του 8ου Δημ. Σχολείου), αύριο, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 5:30 μ.μ..

Σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν τα Τοπικά Συμβούλια του δήμου, τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών, οι μαθητές του Β1 Τμήματος του του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Νεάπολης και ο Σύλλογος «Φίλοι Στρεμπενιώτη», ενώ η δράση είναι ανοιχτή για τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν.

«Πρόκειται για μια συμβολική δράση μέσα από την οποία θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της αύξησης του πρασίνου στον δήμο μας, όπως και την ανάγκης να υιοθετήσουμε συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι απλώς η αφορμή για να θυμίζει σε όλους μας αυτήν την υποχρέωση, που είναι υποχρέωση ζωής. Και στον δήμο μας αυτό αποτελεί κεντρικό αξίωμα καθώς η αύξηση του πρασίνου και του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, φροντίζοντας να διευρύνουμε διαρκώς το πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών», αναφέρει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη.

Διαγωνισμός σε εξέλιξη

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επαναφορά του Διαγωνισμού για το «Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι, Ταράτσα και Κήπο», που διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη διοργάνωση του 16ου Διαγωνισμού, του μεγάλου φιλοπεριβαλλοντικού θεσμού που επανέρχεται μετά από απουσία ετών, και στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δημότες και οι κάτοικοι στον δήμο υποβάλλοντας την αίτησή τους έως και την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022.

«Επιδίωξή μας είναι να παροτρύνουμε και να πείσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας, με τη συνδρομή και τη βοήθεια και του δήμου, να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, τα σπίτια τους και τα προκήπιά τους. Τα λίγα αυτά τετραγωνικά μέτρα που θα προσθέσει η κάθε οικογένεια στον δικό της χώρο, αθροιζόμενα σε όλο το δήμο, μαζί με το δημοτικό δημόσιο χώρο πρασίνου, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής μας προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με την αύξηση του πρασίνου και τον περιορισμό του φαινομένου των αιωρούμενων καρκινογόνων μικροσωματιδίων», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν «σ’ αυτή τη δυναμική πρωτοβουλία του δήμου για τη βελτίωση του μικροκλίματος».

Στους πέντε πρώτους ανά κατηγορία θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και συμβολικά δώρα από τον δήμο για τη φροντίδα και περιποίηση των χώρων πρασίνου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται:

-στο email [email protected] δηλώνοντας τα στοιχεία της απαιτούμενης φόρμας (από την ιστοσελίδα του δήμου)

-τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2313 502274 – 2313 502221 από τις  8 π.μ. έως 2 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες

-συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και κατάθεσή της στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών και στα Δημοτικά Καταστήματα  (Ελ. Βενιζέλου 125-Νεάπολη, Ειρήνης 19- Πεύκα, Ηπείρου 9–Άγιος Παύλος)

-κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή Novoville από το Google Play ή το App Store και επιλέγοντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Στη συνέχεια:

-Πατούμε «Νέα Αναφορά»

-Δηλώνουμε στο χάρτη την τοποθεσία

-Επιλέγουμε την κατηγορία «Πράσινο μπαλκόνι-ταράτσα-κήπος»

-Ανεβάζουμε μία φωτογραφία από τα φυτά σας

Αναπλάσεις περιοχών

Την ίδια ώρα προωθούνται τα σχέδια για την αναπλάσεις μεγάλων περιοχών και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, με έντονο το στοιχείο του πρασινισμού.

Ήδη τέθηκαν σε πλατιά διαβούλευση με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους τα πρώτα σχέδια για το πρόγραμμα «Νέα Πόλη» και «Ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών» (Δενδροφυτεία), και προγραμματίζεται η διαβούλευση για τα προωθούμενα έργα ανάδειξης του Δημοτικού Άλσους Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) και του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΘΕΑ», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία των πράσινων δωμάτων στις ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτιρίων.

Παράλληλα, μετά την απεμπλοκή του έργου από τη δικαστική διαμάχη υποψήφιων ανάδοχων κατασκευαστριών εταιριών, αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κεντρικού οδικού άξονα της οδού Επταπυργίου (Δ.Ε. Συκεών) και κάθετων προς αυτήν οδών, έργο που προβλέπει περισσότερες από 11.000 φυτεύσεις νέων δένδρων, θάμνων και καλλωπιστικών φυτών.

«Η πυξίδα του δήμου μας δείχνει αμετακίνητα την κατεύθυνση στην οποία οφείλουμε να κινούμαστε, που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από δράσεις, προγράμματα και μεγάλες παρεμβάσεις με έντονο το στοιχείο του πρασινισμού. Και μόνο να σκεφτεί κανείς την αναλογία πρασίνου στην πόλη μας που είναι 2,14 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 9 τ.μ/κάτοικο, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Μόνο εάν αυξήσουμε το πράσινο μπορούμε να αισιοδοξούμε για την αλλαγή του μικροκλίματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Δείτε επίσης: Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και κοινωνικής προσφοράς στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

Loading