Τι σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Καραμανλή και Σαμαρά

Θέλοντας και μη η ατμόσφαιρα… μυρίζει εκλογές. Όσο και αν τις διαψεύδει ή κάνει ότι τις διαψεύδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όσο η συζήτηση κορυφώνεται αναφορικά με το πότε θα στηθούν τελικά οι κάλπες, τόσο φουντώνει η κουβέντα για το πολιτικό μέλλον του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Είναι αλήθεια είναι ο Πρωθυπουργός σκέφτεται αρκετά τι θα πράξει με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς. Το ερώτημα είναι τι θέλουν να κάνουν οι ίδιοι και τι επιδιώξεις έχουν σε εσωκομματικό και εθνικό πεδίο.

Ας δούμε τις περιπτώσεις μια-μια και πως διαμορφώνονται τα δεδομένα. Για τον Κώστα Καραμανλή υπάρχει μια υφέρπουσα φημολογία ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ότι θέλει να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, αδειάζοντας έτσι μια θέση στην Α’ Θεσσαλονίκης. Κάποιοι εκτιμούν πως αν το συγκεκριμένο σενάριο γίνει πράξη, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Υπαρκτό ως ενδεχόμενο αλλά ουδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ιδίως από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να βγάλει… λέξη από το στόμα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μιλά μόνο όταν το θελήσει ο ίδιος. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σεβασμό συγκριτικά με τον Αντώνη Σαμαρά, κυρίως γιατί δεν του έχει δημιουργήσει εσωκομματικά ζητήματα.

propoli

Μεγαλύτερο «αγκάθι» ο Σαμαράς

Με τον Αντώνη Σαμαρά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σχέση τους μοιάζει περισσότερο με σχέση ανοχής, αφού το παρελθόν δεν έχει σβηστεί από κανένα… σφουγγάρι. Άλλωστε, τίποτα δεν ξεχνιέται από έναν Μητσοτάκη. Η ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού στο 14ο Συνέδριο του κόμματος και ο θόρυβος που ξέσπασε από την τοποθέτησή του θεωρήθηκε «αιτία πολέμου» από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, που όμως διατήρησε την ψυχραιμία του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναζητεί μια αφορμή για να ανταποδώσει το χτύπημα. Σε κάθε περίπτωση η σχέση μόνο ανέφελη δεν είναι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει την διακριτική αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ανοίξει εύκολα ή διάπλατα η πόρτα για τον γιο του πρώην Πρωθυπουργού.

Εκνευρισμός και για ορισμένους βουλευτές

Πέραν των Καραμανλή και Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να κοπεί ο «αέρας» στους βουλευτές της ΝΔ που στις τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις δίνουν μέχρι και ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Ο προβληματισμός είναι έντονος στο Μέγαρο Μαξίμου και η δυσαρέσκεια μεγαλύτερη για όσα δήλωσαν προσφάτως οι βουλευτές Λοβέρδος και Γιόγιακας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδείς έχει το δικαίωμα ή την… ικανότητα να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για ευσεβείς πόθους ορισμένων βουλευτών που… βιάζονται!

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: «Μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα»

Loading