Απόστολος Πάνας: «Πρόκληση για τον κοινό νου το καλαθι 50 βασικών προϊόντων»

Σε ανακοίνωσή του ο Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Απόστολος Πάνας, αναφέρθηκε στο καλάθι των 50 βασικών προϊόντων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Απ. Πάνας χαρακτήρισε: «Πρόκληση για τον κοινό νου το καλαθι 50 βασικών προϊόντων».

propoli

Αναλυτικά ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση λαϊκίζοντας για άλλη μια φορά, προσπαθεί να παραπλανήσει τους Έλληνες καταναλωτές πως κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Η δημιουργία από τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ ενός καλαθιού με 50 βασικά προϊόντα αποτελεί μια πρόκληση για τον κοινό νου, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μια ευθεία επίθεση εναντίον των χιλιάδων μικρών καταστημάτων λιανικής. Πρόκειται φυσικά για μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, ώστε να μπορεί το Υπουργείο να ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «κάποια» φθηνά προϊόντα, τίποτε παραπάνω από τις προσφορές που έχουν σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση τα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή κανένα πραγματικό όφελος για τον καταναλωτή!

Τουναντίον τίθεται σε κίνδυνο ο ελεύθερος ανταγωνισμός καθώς με όποιο κριτήριο και να επιλεγούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, θα προτιμηθούν και θα προβληθούν κάποια εις βάρος άλλων. Είναι επιπλέον προφανής ο κίνδυνος ενός πλειστηριασμού προμηθευτών διεκδικώντας μια θέση σε αυτό το καλάθι αφήνοντας κέρδη μόνο στις αλυσίδες.

Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κυβερνητική πρόταση ελλοχεύει στην προφανώς ηθελημένη αγνόηση των χιλιάδων μικρών εμπορικών καταστημάτων που επί τόσες δεκαετίες, προσφέρουν στους καταναλωτές αμέριστη εξυπηρέτηση με τις αναλογικά χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Καμιά απολύτως μέριμνα για τα καταστήματα αυτά και το πως μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες αυξημένου κόστους λειτουργίας και συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, θα μείωνε το ΦΠΑ στην ενέργεια και τα βασικά προϊόντα, ενός φόρου από τον οποίο έχει πραγματοποιήσεις υπερεισπράξεις τους τελευταίους μήνες. Θα είχε υποστηρίξει περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις Καταναλωτικές Οργανώσεις ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους

Αν πραγματικά ήθελε το Υπουργείο Ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει το Παρατηρητήριο Τιμών που έθεσε σε λειτουργία το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε αντί να διαφημίζει δημοσία δαπάνη καλάθι 50 προϊόντων, να ανακοινώνει συγκριτικά στοιχεία για χίλια προϊόντα που καταγράφονται ήδη – γίνεται ήδη σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο!

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης: «Θεωρούμε αναγκαίο να πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση των καταναλωτών» (vid)

Loading