EUROKINISSI

Λαγουβάρδος για Άριελ: «Επικίνδυνη κακοκαιρία – Μπορεί να προκαλέσει έντονες πλημμύρες»

«Η κακοκαιρία “ARIEL” είναι αρκετά επικίνδυνη και κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς το ύψος της βροχής μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Λαγουβάρδο, θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

propoli

«Η κακοκαιρία ξεκίνησε ήδη να πλήττει τη Δυτική Κρήτη, την Πελοπόννησο αλλά και τα Ιόνιο νησιά», σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «ενώ παράλληλα τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Αττική».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «σταδιακά η βροχή θα υποχωρήσει στην Αττική αλλά θα επιδεινωθεί και πάλι αργά τη νύχτα της Τετάρτης. Εκτός από την Αττική άλλες περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία την Τετάρτη είναι, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλονίκη, ανατολικά ηπειρωτικά και οι Κυκλάδες».

Όσον αφορά την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι το μεσημέρι και οι βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα».

Τα υψηλότερα επίπεδα βροχής

Μέχρι στιγμής, «τα υψηλότερα επίπεδα βροχής έχουν παρατηρηθεί στις Σπέτσες όπου καταγράφηκαν 70 χιλ. μέσα στη μέρα», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ακολουθούν οι περιοχές με το μεγαλύτερο ύψος βροχής:

Παπάγος: 31 χιλ. το ύψος βροχής την Τετάρτη

Αγία Παρασκευή: 31 χιλ. το ύψος βροχής την Τετάρτη

Ανάβυσσος: 40 χιλ. το ύψος βροχής την Τετάρτη

Σημαντικά θα επηρεαστούν τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως μετά την αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη 01/12.

Επίσης, σύμφωνα με το meteo.gr ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα.

Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης 30/11.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται εντός της ημέρας και θα διαρκέσουν έως το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (30/11) πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «ARIEL» που ήδη πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κακοκαιρία Άριελ: Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο – Κεφαλονιά

Ήδη η Πολιτική Προστασία της αντιπεριφέρειας Ζακύνθου έστειλε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των δύο νησιών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το 112 προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες ανά περιοχή, για την επιδείνωση του καιρού έτσι ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων.

Ήδη η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου προκειμένου να είναι προσεκτικοί λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα:

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr, από σήμερα Τετάρτη 30/11/2022 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12/2022 το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL” θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στον καιρό στην Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7 – 8 μποφόρ.

Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29-11-22 με α.α. 17/2022 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι η έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Ακόμη, στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Επίσης, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Δείτε επίσης: «Βολές» φιλοζωικών κατά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τα αδέσποτα – «Τα… εξορίζουν στα δάση»

Loading