Ο άγνωστος διάλογος Στρατούλη – Βαρουφάκη τη νύχτα του δημοψηφίσματος

Ένα άγνωστο παρασκήνιο φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν συν-γραμματέας της “Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτης Αριστεράς” κ. Δημήτρης Στρατούλης μέσα από το νέο βιβλίο του με τίτλο «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα: Ιανουάριος – Αύγουστος 2015», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Ο πρώην υπουργός στο βιβλίο του αναφέρεται στα γεγονότα του πρώτου οκταμήνου του 2015, την δραματική κορύφωσή τους με το δημοψήφισμα και τελικά την συνθηκολόγηση με τους δανειστές που αποτέλεσε την αφορμή για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

propoli

Για τις δραματικές ώρες μετά το δημοψήφισμα του 2015 και το κλίμα στο Μαξίμου αναφέρει ότι συνάντησε πρόσωπα σκυθρωπά «λες και χάσαμε το δημοψήφισμα…» ενώ αποκαλύπτει και έναν άγνωστο διάλογο με τον Γιάνη Βαρουφάκη:

«Στις 2 τα ξημερώματα, αφού τελείωσα τις υποχρεώσεις συμμετοχής μου σε τηλεοπτικές συζητήσεις και αφού πέρασα από την πλατεία Συντάγματος, όπου συμμετείχα στο λαϊκό πανηγύρι για τη νίκη του ΟΧΙ, κατέληξα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να μάθω τι γίνεται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι συνάντησα σκυθρωπά πρόσωπα, λες και χάσαμε το δημοψήφισμα, σε αντίθεση με το λαϊκό πανηγύρι στις πλατείες. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Η εικόνα ολοκληρώθηκε, όταν είδα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου τον Γιάνη Βαρουφάκη με τη σύζυγό του Δανάη, σε κατάσταση σκεπτικισμού.

– Γιάνη, τι κάνεις εδώ μόνος σου, έξω στις πλατείες γίνεται λαϊκό πανηγύρι, γιατί νικήσαμε.

– Ναι, Δημήτρη, το ξέρω, έχω κάνει σχετικές δηλώσεις, αλλά εμένα με «καθάρισε» πριν λίγο ο Πρωθυπουργός. Μου ζήτησε την παραίτησή μου και του την έδωσα. Φαίνεται ότι πάει για πολιτική κωλοτούμπα και θέλει να καθαρίσει το έδαφος για να μην έχει εμπόδια.

– Και εγώ αυτό διαισθάνομαι. Με συγχωρείς, δεν ήξερα για την εξαναγκαστική παραίτησή σου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, ήδη, τον είχε αντικαταστήσει και ως επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τη βοήθεια του Γιώργου Χουλιαράκη, από τα τέλη Απριλίου 2015. Εξηγώντας την παραίτησή του, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Επομένως, δίνω την απρόθυμη υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό, τον νέο Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση».

Τα ξημερώματα, κι ενώ επέστρεφα σπίτι μου, ιδιαίτερα προβληματισμένος και πολύ ανήσυχος, μου τηλεφώνησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συνεκτιμήσαμε ότι οι ενέργειες του Πρωθυπουργού να παραιτήσει τον Γ. Βαρουφάκη και να συγκαλέσει σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σηματοδοτούσαν ότι πάνε για πολιτικό πραξικόπημα, δηλαδή να ακυρώσουν με κοινή απόφασή τους αυτό που ψήφισε ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία και να συνθηκολογήσουν με τους δανειστές».

Δείτε επίσης: ΜέΡΑ25: Καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σε διάλογο και κρύβονται

Loading