(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι αποφάσεις Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών και η σημασία της πολιτικής μνήμης

Από την ημέρα που το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών συντάραξε τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι δεν θέλει να ακούσει την παραμικρή κουβέντα αναφορικά με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Παρόλα αυτά, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχίζει να πλησιάζει η στιγμή που θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του. Και γνωρίζει ότι θα το πράξει, αναλογιζόμενος η σημασία και την αξία της πολιτικής μνήμης που πάντα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει αποφάσεις για το πότε θα στηθούν οι πρώτες εθνικές κάλπες γιατί αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει σύντομα τα χαρτιά του μόλις σχηματοποιηθούν οι σκέψεις που έχει κατά νου. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αργήσει να ανοίξει τα χαρτιά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία σπέκουλα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται εντός του Σαββατοκύριακου να κυκλώσει στην ατζέντα του την ημερομηνία της πρώτης κάλπης.

propoli

Αυτήν τη στιγμή είναι σαφές το σενάριο της 9ης Απριλίου θεωρείται απαγορευτικό γιατί πολύ απλά δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες. Ουδείς, όμως, είναι σίγουρος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί μια μακρά προεκλογική περίοδο. Το ενδεχόμενο της 21ης Μαΐου είναι το επικρατέστερο βάσει των σημερινών δεδομένων, διότι ο χρόνος που μεσολαβεί από το τραγικό συμβάν θεωρείται ικανός να απαλύνει τις «πληγές» που δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να περιμένει το πόρισμα του δυστυχήματος θέλοντας να αποδείξει ότι βάζει τον σιδηρόδρομο σε μια νέα τροχιά και άρα ό,τι δεσμεύεται το κάνει πράξη.

Πως θα εκφραστεί η ψήφος διαμαρτυρίας;

Από εκεί και πέρα από χθες το απόγευμα μελετά προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις. Είναι λογικό και αναμενόμενο η κυβέρνηση να μετρά απώλειες, μόνο που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει ότι επιστρέφει στο… παιχνίδι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κοινωνία παρακολουθεί μουδιασμένη. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Πως, δηλαδή, θα εκφραστεί αυτό το μούδιασμα.

Το ερώτημα είναι εάν, ως κοινωνία, έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε την απογοήτευση της τελευταίας εβδομάδας και πως θα εκτονωθεί η σημερινή  ψήφος διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας. Θα κατευθυνθεί στην αποχή ή θα διαρρεύσει προς τα άκρα; 

Δείτε επίσης: Σκέψεις για πρώτες κάλπες τον Ιούλιο και μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών

Loading