INTIME

Στις 27 Μαρτίου θα τα ξέρουμε όλα για ευρωεκλογές!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σάρκα κι οστά αρχίζει να παίρνει η πολυθρύλητη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, έστω και με διστακτικά βήματα.

Η ανακοίνωση των πρώτων 16 ονομάτων του ευρωψηφοδέλτιου δεν έφερε αναστάτωση στην Κουμουνδούρου από τη στιγμή που ήταν και τα πιο “εύκολα”- στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για κομματικά στελέχη κι εκπρόσωπους της κινηματικής Αριστεράς.

Όπως πληροφορούμαστε, το κλίμα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν πολύ καλό, ενώ στο τραπέζι της ακούστηκαν και πιο ηχηρά ονόματα, τα οποία θα ανακοινωθούν ωστόσο τις επόμενες ημέρες.

Καταληκτική ημερομηνία θεωρείται η Τετάρτη, 27 Μαρτίου, όταν και θα παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα το ευρωψηφοδέλτιο.

Θα έχουν προηγηθεί διεργασίες ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και των προσωπικοτήτων και φορέων που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής για τη διεύρυνση.

Αυτές οι διεργασίες αναμένεται να καταλήξουν στη συγκρότηση κοινής εκλογικής επιτροπής, η οποία και θα αναλάβει το βάρος της συγγραφής της κοινής διακήρυξης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως δεν έγινε κουβέντα στην Π.Γ. για τη νομοθετική αλλαγή που θα επιτρέψει σε εν ενεργεία βουλευτές να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ούτε για τα πρόσωπα τα οποία αυτή αφορά- Έλενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σημειώνουν με νόημα πως αν οι παραπάνω εκλεγούν ευρωβουλευτές δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβερνητική πλειοψηφία από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα θερινά τμήματα της Βουλής και τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή θα είναι έτσι κι αλλιώς φιλολαϊκά και θα ψηφιστούν αν όχι από όλες, τουλάχιστον από τις περισσότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Χωρίς εκπλήξεις στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη συγκαλείται, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθέωρηση την Πέμπτη.

Δεν αναμένονται, πάντως, εκπλήξεις, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην αλλάξει στάση στο κομβικό ζήτημα της απεμπλοκής της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη πρώρων εκλογών.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, ο πρωθυπουργός να επιτεθεί κι αυτός στις δημοσκοπήσεις, παίρνοντας τη σκυτάλη από υπουργούς του.

Loading