INTIME

«Οι Πρέσπες είναι πλήγμα στον πατριωτισμό μας»

Ως «πλήγμα» στον «πατριωτισμό μας» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, μιλώντας στον Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» με τους Θόδωρο Παπαδόπουλο και Σταμάτη Βαλασιάδη.

propoli

Ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε πως το ΚΙΝΑΛ ενόψει των ευρωεκλογών επιθυμεί να επιστρέψει στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εννοεί τη δημιουργία ενός νέου Κινήματος. «Επιστροφή στις ρίζες, όχι να πάμε νέο κίνημα, αλλά να επιστρέψουμε στις αξίες στις οποίες ξεκινήσαμε πριν χρόνια: να είμαστε κοντά στον κόσμο, να θυμηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα του αγρότη και του μικρομεσαίου, του αδύναμου και του παππού. Ουσιαστικά το μήνυμά μας να είναι ότι είμαστε κοντά στον κόσμο», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: «επίσης θέλουμε να επιστρέψουν σίγουρα τα σύμβολα στο ψηφοδέλτιο της Ευρώπης, να υπάρχει και ο ήλιος και το όνομα ΠΑΣΟΚ κάτω από το Κίνημα Αλλαγής».

«Πολύ ψηλά το ΚΙΝΑΛ αν γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβρη»

Σε ερώτηση για το πού και τι ποσοστά «βλέπει» το ΚΙΝΑΛ στις επικείμενες εθνικές εκλογές και το αν υπάρχει συσπείρωση γύρω από το Κίνημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «αν γίνουν εκλογές των Οκτώβρη υπάρχουν πολλές πιθανότητες το ΚΙΝΑΛ να είναι πολύ ψηλά γιατί τα αποτελέσματα της Ευρωβουλής δεν θα ευνοήσουν τη σημερινή κυβέρνηση και θα αρχίσει μεγαλύτερη κατρακύλα. Εν τω μεταξύ είχαμε το συνέδριο όπου λύθηκαν πολλά από τα θέματα που απασχολούσαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Έχει καινούρια εντολή -αν θέλετε-, το Συνέδριο διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα -ως μία γιορτή Δημοκρατίας- και υπάρχει μία γενικότερη ανάκαμψη».

Σε ερώτηση για το αν η ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ, γίνεται αντιληπτή στις συζητήσεις με τον κόσμο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε πως «πλέον υπάρχει κόσμος που δεν εμφανιζόταν νωρίτερα», ενώ απαντώντας στο «γιατί χάθηκε ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Παπανδρέου απάντησε με αιχμές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρώτο μνημόνιο ήταν πιο “light”»

«Γιατί υπήρχαν δύο μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ που είπαν ότι το μνημόνιο είναι αχρείαστο και τα δύο κόμματα τα ‘ρίξαν όλα στο ΠΑΣΟΚ, άρα επικοινωνιακά έχει περάσει η εντύπωση ότι το ένα κόμμα φταίει. Θα μου πείτε, φταίει και το ΠΑΣΟΚ και τα άτομα που δεν διαχειρίστηκαν σωστά την κατάσταση, όμως και τα δύο κόμματα υπέγραψαν μνημόνια. Το τρίτο ήταν αχρείαστο, το πρώτο μνημόνιο ήταν πιο light, αλλά έχει περαστεί στον κόσμο ότι έφταιγε μόνο το ένα κόμμα.

Ελπίζω με την προεκλογική εκστρατεία να μην υπάρχει αυτός ο λαϊκισμός με τα μνημόνια και τα αντιμνημόνια, ο οποίος δίχασε τον κόσμο. Η δική μου προσπάθεια είναι να δούμε τα πράγματα σοβαρά, έχω ήδη κομματικό χρώμα του ΚΙΝΑΛ, όμως στους νεολαίους που βλέπω στο δρόμο τους λέω και να μην ψηφίσετε εμένα ως Κίνημα Αλλαγής, αλλά τουλάχιστον να ψηφίσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως: «το μεγάλο διακύβευμα είναι τέρμα η λιτότητα, θέσεις εργασίας με τη στήριξη της Ευρώπης, θα πρέπει να δώσουμε μάχη με τα καινούρια φαινόμενα -τη διάλυση- της Ευρώπης. Αυτά είναι τα πολιτικά θέματα, όμως και οικονομικά και εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουμε πολλά προγράμματα: 22 βήματα αναλογούν σε αυτό το πρόγραμμα που αν κάναμε τα μισά θα εξελιχθούμε πάρα πολύ: στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην κλιματική αλλαγή, θέσεις εργασίας, είναι στο χέρι μας να έρθει κοντά η Ευρώπη με την αρωγή των ευρωβουλευτών και να αναπτύξουμε αυτή τη χώρα με αυτά που μας δίνουν».

«Η κακιά διαχείριση της κυβέρνησης στο προσφυγικό στέλνει τον κόσμο στην ακροδεξιά»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει άνοδος τόσο από τους αριστερούς όσο και από τους δεξιούς στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «υπάρχει άνοδος στην Ευρώπη στον λαϊκισμό, και από τα αριστερά και από τα δεξιά. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα ανατρέψουμε. Η κακιά διαχείριση της κυβέρνησης στο προσφυγικό στέλνει τον κόσμο στην ακροδεξιά. Εμείς πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ τόνισε μεταξύ άλλων πως: «είναι ένα πλήγμα στον πατριωτισμό μας, στα συμφέροντά μας, δώσαμε και δεν πήραμε. Άρα σε αυτά που λέω εγώ και το Κίνημα Αλλαγής, συμφωνούν όλοι. Ότι η κυβέρνηση δίχασε τον κόσμο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έπρεπε να έρθει στη Βουλή και για να περάσει να χρειαζόταν 180 ψήφους».

Loading