Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: “Πάνω απ’ όλα ο δήμος”

“Όλοι έχουν θέση στην προσπάθεια που γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, μακριά όμως από κομματικές σκοπιμότητες”, δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στον αέρα του Flash 99.4, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης. Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα και να πλεύσει σε άγνωστα νερά, θέτοντας υποψηφιότητα για την προεδρία της ΠΕΔ (Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας). Για το νέο του αυτό εγχείρημα, καθώς και για πολλά ακόμη ζητήματα, τόσο του Δήμου του, όσο και της Θεσσαλονίκης εν γένει, μίλησε στον αέρα της εκπομπής «Απλά επικίνδυνοι».

«Μετά από 25 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και 21 χρόνια ως δήμαρχος, είπα ναι και δέχτηκα να μπω επικεφαλής μιας προσπάθειας, με άξιους συναδέλφους για να συνεχίσουμε να χτίζουμε σε ένα σταθερό έδαφος που εκπέμπει υγεία. Αν η εικόνα που είχα ήταν εικόνα διάσπασης, κατακερματισμού δυνάμεων και εμφυλίου πολέμου μεταξύ των διοικητικών, δεν θα αναμιγνυόμουν με αυτή την ιστορία». Συνέχισε κάνοντας λόγο για τους δύο βασικούς πυλώνες του πολιτικού του οράματος. «Αυτά είναι που με χαρακτηρίζουν· πρώτα η ενότητα του χώρου της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια η καθαρά αυτοδιοικητική λογική, που βάζει πάνω απ’όλα τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Όλοι έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια και αυτό θα το κάνω πράξη και την επόμενη μέρα».

propoli

«Δεν γίνεται να φερόμαστε στους πρόσφυγες – μετανάστες σαν να είναι ανθρώποι τρίτης κατηγορίας»

Ερωτηθείς για το πολύκροτο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα από την πολιτεία και πως τα κύματα της προσέλευσης αυτών των ανθρώπων επηρέασαν κατά κύριο λόγο την Μακεδονία. «Είναι αναμφίβολα ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν πολύ. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Μακεδονία μετατράπηκε, με κορύφωση την Ειδομένη, σε έναν χώρο που στοιβάχτηκαν άνθρωποι. Και η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν τιμά κανέναν. Υπήρχε μάλιστα ανισομέρεια, γιατί όλοι ήρθαν εδώ».

Συνέχισε αναφέροντας τί ακριβώς προβλέπει το δικό του πολιτικό πρόγραμμα. «Εμείς θα ζητήσουμε συνεργασία με την πολιτεία, εφαρμογή των κανόνων της νομιμότητας αναφορικά με τον χαρακτηρισμό κάποιου, είτε ως πρόσφυγα είτε ως μετανάστη, και φυσικά θα ζητήσουμε το αυτονόητο. Δηλαδή, γι’αυτούς που θα μείνουν τελικά στην πατρίδα μας, να γίνει μια ίση κατανομή. Δεν γίνεται να έρθουν όλοι στην Κεντρική Μακεδονία. Από εκεί και πέρα η πολιτεία έχει ευθύνη να δημιουργήσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που θα προστατεύουν τη δημόσια ασφάλεια και υγιεινή. Δεν μπορεί να τους φερόμαστε σαν να είναι άνθρωποι τρίτης κατηγορίας. Αυτό είναι μακριά και από τον πολιτισμό μας και από τον ανθρωπισμό».

«Εμείς πώς θα εισπράττουμε τον ΕΝΦΙΑ»;

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση πρότεινε να εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ από τους δήμους και σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης απάντησε με μετριοπάθεια τα εξής : «Δεν θα τοποθετηθώ θετικά ή αρνητικά, όμως θα σας πω τα προαπαιτούμενα. Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η κυβέρνηση είναι η δυνατότητα εισπραξιμότητας. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είσπραξης των εσόδων είναι η ΔΕΗ. Η πολιτεία δεν φρόντισε να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση διασφαλισμένο μηχανισμό είσπραξης των εσόδων».

Τέθηκαν μάλιστα στη συνέντευξη και ερωτήματα ακροατών, σχετικά με το ρέμα Σταγειρίτη και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης διαβεβαίωσε τους ακροατές πως τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Τέλος, σχετικά με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, που ήταν αίτημα ολόκληρων δεκαετιών, έκανε λόγο για μια τεράστια επιτυχία και για τη χώρα και για τον δήμο. Το έργο θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2024.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εδώ:

 

 

Loading